Що се касае до машинното гласуване, отново искам да кажа, че такова нещо в Европа няма. Доколкото разбирам 2/3 от българите искат машинно гласуване, това го показват социологическите проучвания. Значи такова гласуване ще има. 

Машинно гласуват в Брюксел и една близка околност. Това е доста по-малко от 1% от населението. Това, което се предвижда за България, е правилно, а именно да се осигури възможност за машинно гласуване, така и за гласуване с хартиени бюлетини", каза пред Bulgaria ON AIR експертът по изборно законодателство проф. Михаил Константинов.

Той е наясно, че това създава проблеми, но по думите му в България има немалко брой хора, които не работят с компютри и няма да работят.

"Хората трябва да имат възможност да гласуват, както искат. Гласуването с touch screen рязко повишава медицинския риск в условия на пандемия. Последните 4-5 месеца ни учат, че след като пипаме дадени повърхности - трябва да си мием ръцете.

Избирателната комисия не вижда вие какво правите с машината. Ако една машина дезертира в секцията, ако няма резервен вариант - много хора ще се откажат да гласуват", допълни проф. Константинов.

Той подчерта, че избирателната активност е 60%, което хич не е толкова малко.

"Гласуват между 3,5 - 3,8 млн. души, а в момента и малко повече, защото доста българи се върнаха заради пандемията. Даването на указания на избирателя е много деликатен проблем", категоричен е специалистът.