Данните до момента сочат, че целият вот ще ни струва около 40 млн. лева. 7,5 млн. от тях ще отидат за машинното гласуване. Броят на машините в скада, проверен от ЦИК, е 3300", каза в студиото на "Денят ON AIR" анализаторът проф. Михаил Константинов.

Ако едно устройство даде дефект, то ще бъде заменено от друго. Машините са произведени специално за нашите евроизбори, а цената на една е 2500 лв.

Във връзка със сигурността на вота, проф. Константинов коментира пред Bulgaria ON AIR, че единственото, за което имаме гаранция, е че няма как да бъде пуснат недействителен глас. Грешка, която е често срещана при хартиените бюлетини.

"Холандия се отказа от машинното гласуване поради две причини. В страната смятат, че тайната на вота не е гарантирана и гласовете могат да бъдат манипулирани", допълни още математикът в студиото на Ганиела Ангелова.

Машините няма да имат връзка с интернет. Те не са свързани с абсолютно никакви мрежи. Във всяка секция ще има по три смарткарти за гласуване за избирателите.

"Изборите на 26 май ще бъдат един експеримент, който се надявам да бъде успешен", отбеляза още Михаил Константинов.