Ние сме богата с победи и присъствие държава, но и днес сме държава, която умело трябва да лавира между големите. Ние сме стратегическа държава, в момента ние концентрираме в себе си интересите на всички велики сили. В момента съществуваме и, както обичам да казвам, от миналата година сме в ситуация на стабилна нестабилност, с възможност да продължаваме нагоре, имаме огромни предизвикателства.

Така експертът по международни отношения проф. Нина Дюлгерова обобщи пред Канал 3 днешните събития с участието на премиера Борисов - първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ с участието на посланика на Съединените щати Херо Мустафа, и на официалното откриване на Турски поток в Истанбул.
 
За преговорите със Съединените щати проф. Дюлгерова обобщи: "Скептик съм, няма безплатни обеди и вечери. И това, което коментираме за българо-американския диалог в отбраната, сигурността и енергетиката, това ние си го платихме - платихме и за самолетите, ставаме сега и акционери в терминала (в Гърция) с 20%.

Мисля, че по този начин сме си заплатили своята сигурност. Обикновено когато ние взимаме подобни решения, те не са свързани с какво искаме ние, а какво ни казват. Но да бъдем акционери в нещо, което още го няма, е като трите милиарда за самолети, които ги няма още".
 
България бе сериозно ощетена от провала на Южен поток, който даваше възможност за транзитиране на 63 милиарда куб. метра газ към Австрия, но въпреки това проф. Дюлгерова е обнадеждена. "Спомням си как преди няколко години Путин каза в Турция - "приключваме с Южен поток". Тогава се постави като идея, после като реализация Турски поток."
 
"Много удобно бе използвано да се спре един печеливш енергиен проект Южен поток, в който България беше сериозно и стабилно ситуирана", изтъкна проф. Дюлгерова.

"И когато се заговори тези дни за Турски поток и продължението му през България, за пореден път стигнах до извода, че когато коментираме тези проекти, не толкова удобно, колкото конюнктурно се забравя, че когато се строят такива проекти, те много сериозно утвърждават позицията на всяка една от държавите.

Да транзитираш газ, нефт или да правиш АЕЦ в общи линии това са трите акцента на съвременния енергиен свят. И Южен поток даваше възможност България не само да бъде на първо място в това трасе, което щеше да транзитира 63 милиарда куб. метра газ към Австрия. За мен това е гео-енергетиката - когато политическите интереси на държави или организации извън България го решиха, а Северен поток 1 и 2 ще се случи.

И започваме отново да си говорим за двоен стандарт. 
 
Но има и една надежда, оптимизмът ми е в следното: дори със забавяне ние ще имаме газопровод, в момента коментираме 15,7 млрд. куб. м газ за Балкански поток.

Но колкото и да се опитват външни сили, с помощта на своите послушници в България, в България винаги се случва така, че ние не падаме в пропастта, запазваме се и дори правим крачка и прескачаме пропастта, и оставаме на газовата карта на Европа", заяви проф. Нина Дюлгерова.