В съботния ден българският президент Румен Радев изпепели премиерът на Нидерландия Марк Рюте за мръсните му думи, свързани с България и приема й в Шенген. "Цинизъм вместо европейска солидарност", заяви държавният глава.

Остър коментар по темата направи и общественикът проф. Стоян Денчев.

„Да вярвам … или да не вярвам“ – това е въпросът който от днес силно ме измъчва.

Да вярвам на Европейския съюз или да не му вярвам ?!

Но нали и ние сме Европейския съюз ?!

Аз вярвам на себе си. Вярвам на своите близки. Вярвам на своите приятели. Вярвам на децата си. Вярвам на внуците си. Вярвам (с малки изключения) на българските политици. Вярвам на … българския народ. Вярвам на народите на Европа“, написа проф. Денчев, цитиран от Епицентър.

„Но от днес вече категорично не вярвам на европейските политици. Защото ако бяха истински народни водачи и държавници на „Обединена“ Европа, те нямаше да допуснат например г-жа Урсула фон дер Лайен и който е да е друг брюкселски чиновник да бъде повече европейски гражданин отколкото аз съм.

Борислав Цеков: Това трябва да е отмъщението ни на Холандия, за да я заболи за колониалното ѝ високомерие

Те нямаше да допуснат моите деца да са по-малко европейци от техните. Те нямаше да допуснат българския народ да бъде унижаван по такъв циничен и недостоен начин.

Роден съм и съм израснал в малкия пограничен град Елхово – на границата на „Обединена“ Европа. И аз като всички граждани на Елхово, както и на гражданите на моята Родина, скърбим за разстреляния от упор на граничната бразда български граничен полицай. Той беше там за да защити тази Европа на която не и пука за България. Той, както и другите български граничари са там не за да вземат 50 евро и да си затворят очите, а да изпълняват своя дълг към България и към „Обединена“ Европа.

Далеч съм от мисълта да правя паралели с исторически личности, но като отчитам древното величие на България, ми се ще да извикам силно, че да ме чуят дори и в Амстердам –

„И ти ли Рюте ?“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук