Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за развоя на пандемията от коронавирус за 8 декември. 

Ето какво написа специалистът в профила си във Фейсбук: 

Кратка информация за пандемията за 08 декември 2022 г.

Най-напред – честит празник на настоящите студенти и на тези, които са били студенти. Да сте живи и да здрави и да знаете нещо от мене

Не стига само да знаеш науката, трябва да знаеш и как да я наливаш в празните глави

За който още не е разбрал – анализът за войната е в отделен пост.

Както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.

Сега по същество.

И тъй, декември си върви. Дойде 8 декември, Коледните празници наближават. Идва моментът да видим дали ще се сбъдне отдавна направената ви прогноза, че вълната няма да се вдигне достатъчно високо, за да развали Коледните празници. Както знаете за Коледа планът „Полегата вълна“ предвижда, че ще се занимавате с

Винце, туршийка, мезенце, ракийка

а не с Ковида.

Гледайте сега, дали ще се сбъдне това.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 143. Очакван срок на стабилност на сценария поне 165 дни. Прогнозата, че през декември болниците няма да се напълнят почва да се осъществява. Сценарий Празни болници се очаква да остане стабилен. Не се очакват проблеми до края на годината.

14-дневната заболеваемост днес е 33.53 на 100 000. Доста е ниска вече, време е спадът да се забави и трендът да се обърне. Но-о-о-о, Ковидът е достатъчно забавен, за да не може да се надигне толкова, че да ни създаде проблеми за Коледните празници. Това е целта на играта. След празниците знаете - зависи от това, какво ще си внесем от чужбина покрай празниците.

Предварителните сметки не показват, че ще имаме особени проблеми, но пак ви пиша, нека да видим какво ще си внесем покрай края на годината.

Припомням сценария Празни болници – стабилен при под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения.

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 250 дни след края на извънредната епидемична обстановка. Прогнозата се осъществи. Пак. Нали така, юрдечета мои. Следваща прогноза – очаква се да няма 280 дни. Тоест, не се очакват особени проблеми за коледните празници. Гледайте, става ли това или не става.

Забележете – 8 месеца вече няма дифузно разпространение. Няма и да има до края на годината, та да станат 9 месеца.

Така, караме нататък.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 1.06. Над 1.00 е. Заразата се разширява, но отдавна ви е прогнозирано, че Ковидът няма да се даде да бъде тръшнат бързо.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение. Дифузното разпространение на ковида обаче го няма. Суперпожар – йок.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.06

София-град - 0.07

Пловдив - 0.06

Бургас - 0.04

Варна - 0.06

По южните граници

Благоевград - 0.05

Кърджали – 0.03

Смолян - 0.06

Хасково - 0.04

Ямбол – 0.05

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузното разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше – няма проблеми. Имаме задържане на ниски стойности на индекситe по области. Това е добре – сценарият Празни болници ще си остане стабилен и през декември, не се очаква да имаме проблеми с коледните празници.

За страната, индексът е 16 пъти под критичната стойност. Дифузното разпространение го няма, клъстерното още е на ниско ниво. Развитието е съгласно плана „Полегата вълна“. Скука. В Бургас индекса падна дори 25 пъти под критичната стойност, а пък в Кърджали е 33 пъти под критичната стойност.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 250 дни. Прогнозата се реализира – дифузно разпространение няма. Ей така се прави, юрдечета мои, това е силата на математиката. Днес влиза в сила новата прогноза, а тя е – дифузно разпространение няма да има 280 дни. Гледайте дали ще стане така.

За сведение - индексите в още няколко области

Ловеч - 0.05

Монтана - 0.03

Пазарджик - 0.08

Перник - 0.08

Плевен - 0.05

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Ситуацията е под контрол. Не пускаме дифузното разпространение да се разпали. Във вътрешността на страната обстановката е спокойна. А декември дойде. Виждате, индексът трябва да се вдигне 12-15-на пъти, за да стигне критичната стойност, в Монтана – даже 33 пъти. Няма време да го направи до Коледа, но вие го знаете това отдавна. Ситуацията е спокойна. Където пръст има Витанов, цари предсказуемост и спокойствие и проблемите полека изчезват. Математическа социална динамика в действие.

Системата е насочена към коледната цел – винце, туршийка, мезенце, ракийка. И там ще си отиде. Траекторията на социалната система е закарана в област, където е твърде по-вероятно да препиете по Коледа, отколкото да ви хване Ковид.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Целта на играта е постигната. Мястото на народа е в къщи при ракията, винцето, мезенцето и туршийката, а не в болниците.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 43

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

Под 9% от критичната стойност- заетостта е много ниска

Текуща заетост неинтензивни легла : 352

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 5000

Под 8% от критичната стойност. Доста е ниско

Прогнозата за я знаете. Сценарият Празни болници ще е стабилен и през декември. Очаква се да минем през есенно – зимната вълна без големи проблеми до коледните празници. Ако не си внесем много вируси по празниците – и след Ивановден ще сме добре. Но това както знаете е тайна, която ще ви съобщя догодина.

4. Проверка на смъртността. Сведена е сведена до едноцифрено число на ден. Смъртността и през декември ще е ниска, но се очаква тук таме да има дни, където починалите ще наближават двуцифрено число. Внимавайте все пак и се пазете. Къси клечки ще има. Пиша си го аз това, ама кой ли го слуша. Пазете се, къси клечки ще има. Не теглете късата клечка.

5. Заключение от проверката - и днес, 250 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение е на ниско ниво. Прогнозата я знаете – и през декември, болниците няма да се напълнят. Лекарите , сестрите и другия персонал от Бърза помощ се очаква повече да се борят с последиците от препиването, отколкото с последиците от Ковида.

7. Днес – картата на риска. Няма червено, обстановката е спокойна. Но това е и очакваната ситуация както знаете много отдавна.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук