Математикът проф. Николай Витанов направи анализ войната Русия-Украйна за 15 септември 2022 г.

"И тъй, дойде 15 септември. Прогнозата ми, че няма да си изсипя кофа с пепел номер 2 на главата, се сбъдна. Мисля, че достатъчно демонстрирах на шаран-юрдеците, как ги ловят на гола кука с пропаганда. Гледам структурата на слоя хора, които реват срещу мен. Точно по Едуард Бърнейс. Имат се за умни и красиви, а главите им са пълни с грешни мисловни конструкции.

Тези конструкции са им набити там, за да могат в подходящ момент пропагандаторите да ги ловят на гола кука. Което и правят. Обикновеният народ няма тези глупости в главата си и разсъждава много по-трезво. Та умнокрасавци мои. Сега си поревете срещу мен, както прогнозирах и не се занимавайте. Тази сводка не е за вас. Тя е за обикновените хора, които разсъждават трезво.

Винаги съм казвал: слезте на земята, гледайте реално на нещата. Успокойте се – войната няма да реши никой от личните ви проблеми, може само да ги задълбочи. Наблюдаваме събитията и си правим сметката. А аз си шлифовам методологията за анализ.

За да ви сваля на земята, както знаете броя следното.

Войната се води на украинска територия. Руската армия е окупирала значителна част от украинската територия – ден 3.

И тъй, да почваме

1. Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология. Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място. Тук - технически анализ на това, което става по фронтовете на войната.

Виждам обаче, че се леят чувства. Предупреждавам ви – ще бъдете отстранявани. Аз съм търпелив човек, но си има закони, по които действам. Между другото, какво леете чувства. Нали украинската армия настъпва. Време е да се поуспокоите.

Гледната точка тук е тази на Бисмарк - националният интерес. Чий национален интерес - нашият национален интерес, а той е да знаем точно какво става, да си правим изводите и да вземаме навреме мерки, за да не сме изненадани както винаги от международната обстановка.

На който не му харесва - да не чете. Информацията е за тези, които я смятат за полезна.

Така. Сега по същество.

Тук ще променим структурата на текста. Зимата идва и трябва да гледаме идеологическата обстановка. После ще гледаме какво става по фронта.

Идеологическата обстановка.

Руснаците се сетиха как Германия бе победена в Първата световна война. Почнаха да обстрелват обекти от критичната инфраструктура на Украйна. Очаква се това да продължи. Студена зима, без ток и вода. Отначало това ще има обратен ефект – няма да се появят пукнатини в украинското общество.

Но диалектическия закон го знаем – времето тече и количеството несгоди, които трябва да изтърпи украинското население се увеличава. Опозицията в Украйна ще расте. Критично за страната е доколко ще продължава потокът от пари от запад. Той е недостатъчен и инфлацията расте бързичко. Безредиците в страната няма как да не се отразят на фронта.

При руснаците нещата стоят по-добре. Войната не се води на тяхна територия, повреди по критичната инфраструктура няма. Тук опасността е друга. Руската армия има мощни оръжия, които не използва по заповед на политическото ръководство. Очаква се натискът върху Путин за по-твърди действия е да се засили.

За да се изпусне парата тук, вече наблюдаваме по-твърди действия. Очаква се втвърдяването да продължи. Критичната инфраструктура на Украйна не я чака нищо добро. В западна Украйна има ядрени централи. Да не продължавам.

По отношение на обстановката с войната у нас. Писал съм ви за дивата аматьорщина в отразяването на тази война. Гола кука след гола кука. Народът не вярва обаче. Защото не му се казва истината. Като резултат поддръжката за войната и за Украйна се очаква да спада. Winter is coming. Инфлацията и високите сметки хич няма да повлияят благоприятно на поддръжката за войната и за Украйна тук.

Следват военните действия.

Войната се развива строго по законите на диалектиката. Има периоди на количествени натрупвания, в които уж нищо не става. След това следват периоди на бързи изменения. Ето, имаме бързи изменения. Броячът на загубите се върти като луд и това ще спре бързите изменения.

Сражението за Словянск - Краматорската агломерация. Понеже от месеци съм ви казал, че това ще е основното сражение във войната, от доста време насам ви го описвам как се развива от 4-те географски посоки.

Сражението си върви. Настъплението на руската армия не е спряло. Бавно, но върви и покрай Авдеевка и покрай Бахмут. Както виждате, юрушите на другите участъци на фронта не са променили това. Понеже украинската армия има числено превъзходство, тук гледаме дали ще има достатъчно пушечно месо, за да се спре това руско напредване.

Да видим какво става с поставените цели

1. От север.

Както знаете, не съм очаквал съществено развитие на този участък на фронта. Продължавам и да не очаквам, още повече след последните дни. Украинската армия опитва да изтласка руснаците от заетите позиции, използвайки численото си превъзходство. Неуспешно.

Така, текущите цели на руснаците на това направление са

1.1 Цел 1: Задържане на достигнатите позиции на север от Словянск при атака на числено превъзхождащата украинска армия. Да видим

Целта се удържа – ден 3.

Други цели за руската армия тук засега не може да се поставят поради изменената ситуация.

А руската групировка няма и численост, за да напредне в това направление.

2. От изток

Линията Северск – Соледар – Бахмут се атакува. И то доста. Принзнава го даже украинската армия. Какво става с целите

Цел 1: Превземане на Соледар – водят се боеве вътре в града, но целта не е постигната. Писах ви – там има големи солни мини. Очакват се продължителни боеве. Ден 8

Цел 2: Превземане на Северск – водят се боеве около града, но целта не е постигната. Ден 8

Цел 3 (основна тук) – превземане на Бахмут. Руската армия превзе промишлената зона, но градът не е превзет. Целта не е постигната. Ден 8.

3. От юг

3.1. Линията Торецк – Константиновка-Дружовка плюс Авдеевка

Руските части са в Авдеевка. Има битките вътре из кварталите. Не се очаква Авдеевка да падне бързо. Украинската армия ще я брани до последно, защото ако там се отвори дупка, руските части ще стигнат чак до покрайнините на Краматорск.

Знаете – превземането на Пески нарушава целостта на отбранителната линия Авдеевка- Мариинка. Руснаците са продължават бавното си движение на запад от Пески. Украинската армия опитва да контраатакува, но численото и преимущество не води до нищо.

Руските цели си остават. Не се очаква да бъдат постигнати бързо, но това съм ви го написал преди доста време

Цел 1: Превземане на Мариинка. Водят се боеве в града, но целта не е постигната – ден 8.

Цел 2 (основна): Превземане на Авдеевка. Водят се боеве по улиците на града, но градът не е превзет. Целта не е постигната . Ден 8.

Интересното е, че руснаците настъпват при голямо числено превъзходство на украинската армия. Гледаме

4. От запад

Тук украинските войски могат да получават снабдяване и подкрепления. Руснаците трябва да отрежат тези логистични линии, ако искат да превземат Словянск и Краматорск. Засега особени придвижвания на фронта тук няма.

Поставени цели пред руската армия: няма.

Следва анализ на ситуацията с украинската армия.

1. Знаете, украинската армия жизненоважно се нуждае от успешна контраофанзива. Украйна е в практически фалит и без западните пари и доставки на оръжия няма да издържи и месец. Положението е тежко. Загубите са огромни. Затова са строго секретни.

Защото се работи на следния принцип – хвърля се жива сила срещу артилерия и авиация. Никоя армия, пазеща живота на войниците си, не би започнала настъпателни действия при тези условия. Украинската армия не пази живота на войниците си. Затова е засекретила загубите си. Пише ми умнокрасивитета, че нямало украински загуби. Така де – няма – не смогват да си приберат труповете.

Винаги съм писал: на един генерал му идва акъла, като му свършат резервите. Украинците имат числено превъзходство и се опитват с пушечно месо да контрират артилерийското и въздушно превъзходство на руската армия. По книжките пише, че тая работа няма да трае дълго и с изчерпването на резервите юрушът ще замре.

Е, резерви още има. Войната е дълга работа. Писах ви, че юрушът на два фронта е грешка. И то се вижда. Можеше всичко да се концентрира на едно направление.

Какво стана – руската армия отстъпи, но не е победена. Украинците, хвърляйки всичко, каквото имат, заеха някои територии. Това е стратегическа грешка. Руснаците добре знаят, че украинското пушечно месо ще свърши. Че тези юруши бяха грешка, ще има още да приказваме.

Полетата и горите се пълнят с трупове, за да се отчете някакъв тактически успех. Жертвите са много повече, отколкото при Ивайловск. Но от математическа гледна точка – добре, имал бол войници, курбанясал ги. Караме нататък. И помним – руснаците отстъпваха и при Наполеон и при Хитлер. Това им е стара тактика. Тъй, че радвайте се, докато украинското настъпление продължава.

Да видим отстранени ли са обективните причини за големите украински загуби.

1. Руското превъзходство в артилерията си остава. Виждате какво става – руснаците просто се оттеглят на по-задна отбранителна линия и оставят артилерията си да действа. Полята, горите и рекит се пълнят с неприбрани трупове, моргите и болниците в големите украински градове близо да фронта са задръстени. Докато има резерви, украинската армия може да си позволи тази кланица. Броим да видим колко ще изкарат.

Численото превъзходство на украинската армия компенсира руското превъзходство в артилерия и авиация – ден 3.

2. Западната помощ е малко. Виждате какво става покрай Херсон. Грамадни загуби на хора и техника. Отново се иска западно оръжие. Добре, че западът дава нещичко. Че ако спре, всичко ще се разпадне доста бързо. Но западът дава, колкото да поддържа състоянието на proxy war.

3. Украинците контрираха руското превъзходство в артилерия и авиация с много пушечно месо.

Действат като по време на първата и втората световна война. Отдавна съм ви писал – при този начин на действие трябва силно да се разширят гробищата. Затова украинците крият данните за загубите си. Но един ден те ще излязат наяве и тогава ще видите, каква касапница е било.

Украинският юруш

Знаете, наричам настъплението на украинската армия юруш. Базирано е на числено превъзходство при липса на техническо превъзходство. За украинската армия е важна заетата територия, а за руската – запазването на собствената жива сила и унищожаването на украинското пушечно месо. Докато Украйна може да поддържа голямо превъзходство в пушечно месо, може и да отбелязва успехи, каквото тя разбира под успех. Когато вървиш по грешния път обаче, се изправяш на ръба на скалата.

Войната отиде твърде далеч. Никой няма да преговаря преди да е разгромил другия. Зеленски си мисли, че той ще победи. Когато обаче имаш противник, който е поне 3 пъти по-голям от тебе и си му малко над колената, най – много да успееш да го ритнеш по кокалчето, което да провъзгласиш за велика победа. Силите ти намаляват, а той не бърза, чака те.

Сега конкретно за юрушите

1. Юрушът покрай Херсон. Знаете – там целта е Нова Каховка. Презвета ли е – не. Целта не е постигната – ден 67. Месомелачката там продължава. Понтонните мостове там бяха отнесени. Няколко дни украинската групировка ще е без подкрепления.

2. Юрушът покрай Харков. Украинците заемат каквото руснаците им отстъпиха. И толкоз – юрушът запецна. Месомелачката работи и тук.

Тук за украинците идва следващата цел – удържане на завзетите територии. Стандартно, времето за създаване и закрепване на логистични и управленски структури е 1 месец. Значи 30 дни. Броим

Украинската армия удържа завзетите територии – ден 3. До закрепване върху тези територии остават 27 дни. Може пък и да се закрепят.

Кофите с пепел.

6-ти септември мина отдавна. Тая кофа с пепел я забравихме отдавна. Днес обаче е 15-ти септември – денят за втората кофа с пепел. Чета, чета, как се гърчите да се отмятате. Зеленски си каза, че до средата на септември руската армия трябва да е изтласкяня от Украина. Последваха възторжени юрдешки крясъци и аз казах, че това е гола кука, въведох новото животно шаран-юрдек и казах, че ако това стане, на 15-ти спетември ще си изсипя кофа спепел върху главата. Тъй. Днес е 15 септември.

Както и прогнозирах, нищо няма да си изсипя върху главата. Демонстрирах ви, че това беше гола кука. Бройте сега, колко шарана, които се имат за умни и красиви, се хванаха на голата кука. Прогнозата е за пик на юрдешкия рев срещу мен. Помнете Едуард Бърнейс – главите ви са пълни с глупости, които глупости са ви набити там, за да могат да ви ловят на гола кука, когато е необходимо.

Остава си правилото за писане на тази стена.

Който иска оттук нататък да ме критикува на моята стена, трябва да започва критиката си така:

Войната се води на украинска територия. Руската армия е окупирала значителна част от украинската територия.

И след това, каквото имате да пишете, пишете. Ако не започвате с това, ще ви блокирам в момента, в който реша. Все пак и аз трябва да съм съгласен да използвате стената ми, която се чете от страшно много хора, нали така.

И не си мисля, че шаран-юрдечетата нещо ще се замислят. Ами, ами – очаквам пик на рева утре като обявя, че няма да се изсипя кофа с пепел върху главата и че огромната гола кука, която всяка уважаваща себе си риба би трябвало да види от километри, е наловила доста шаранчета. Ревете. Те статистиките ми вече са хубави, но няма лошо да натрупаме още малко данни за поведението на определени слоеве от българския народ.

Малко за нашите си дела.

ПОЛИТОЛОГИЯТА (ден 10)

И днес още ще поговорим за най-важното нещо в политологията – политическата власт. И утре ще поговорим, защото е важно.

Още характеристики на властта са

1. Нейното върховенство – тоест доколко са задължителни решенията на властимащите за цялото общество и неговите групи. Уж трябва да се задължителни за всички обществени групи, но не са. Колкото е по-слаба властта, толкова повече обществени групи има, за които решенията и не са задължителни. Ама за коя страна говориш, бе Витано. За Дания, за Дания, говоря. Както казва класиката – каквото гнило има, то е в Дания.

2. Друга характеристика на властта е нейната моноцентричност. Тоест тука се гледа колко са центровете на властта, които вземат властовите решение. Един – моноцентрична, повече от един – полицентрична. Ами как е у нас? Ами полицентрична с тенденция на увеличаване на броя на центровете. Добре ли е това? – не.

Закон на Витанов: Слабата политическа власт превръща народа в папо на чужди икономически интереси.

Да – папо.

3. Следва – всеобщността на властта. Тоест дали властта функционира от името на цялото общество. Щото може и да не е така. То всъщност винаги не е така. Формално е така, но реално, властта функционира от името на една или повече групи и има групи от чието име власттан е функционира.

4. Накрая гледаме ресурсите на властта – икономически, нравствени, културни и други. Значи, отивате в държавата Х, опропастявате от икономиката и каквото не сте успели да завладеете, бухталясвате нравствените устои на населението, унищожавате традиционната култура и ей ви на – слаба власт и се правите каквото си искате.

И за да не забравяме нашия човек от сумрака във Флоренция

МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ (ден 62)

Днес – няколко думи за измамата – явление, широко разпространено по нашите ширини и доста практикувано в политиката например. Защо трябва да ви лъжат. Ето един цитат:

... Благоразумният човек не може да спази думата си, а и не трябва, когато това би му донесло вреда...

Макиавели си е Макиавели. Не става да можеш само да казваш истината отлично и да си непохватен в лъжата. И е прав. Хората на естествените науки са таман такива. Цял живот търсят истината и са непохватни в лъжата. Затова не успяват в политиката. Там успяват тези, които спазват думата си, когато това не им носи вреда. Макиавели цитирам, бе, Макиавели. Лек намек към умните и красивите, но за да го разбереш, се иска да имаш доста ум в главата, а не да си мислиш, че имаш доста ум в главата.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас", написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук