Все още е рано да правим изводи, но пандемията беше използвана с политически цели. Поради това поляризиране, това което се получи - нямаме единен подход да се търси баланс какво причинява този вирус.

Заради това поляризиране, нямаме единно мнение. Горд съм с това, че всеки се съобразява с мерките и допринася да се преборим с пандемията, каза пред Bulgaria ON AIR ученият и преподавател проф. Йонко Мермерски.

Според него е имало изопачаване на думите на Тръмп за дезинфектанта. "Измиването на ръцете не предпазва толкова колкото, ако си направите гаргара на носоглътката. Антиоксидантите, селенът, пробиотиците са помощници на имунитета. Хората, които се хранят здравословно изкарват в пъти по-лесно вируса, ако заболеем", допълни той.

По думите му Тръмп е дал 10 млрд. долара, за да са възможни част от ваксините. "Това с въпроса дали да се ваксинираме или не - става много глупава реторика и хората се плашат. В каква кондиция е вашата имунна система е ключово. Във времето може да се провери колко дълго човек има имунен отговор", обясни проф. Мермерски.

Антителата с времето ставали все по-малко и по-малко, а тялото има памет за този патоген.

"В САЩ има разделение по темата с ваксините предвид това кой за кого е гласувал - републиканци или демократи", подчерта проф. Мермерски.