"Вероятно заради изнесените социологически данни, че повечето хора са против влизането в еврозоната и искат запазване на валутния борд", така проф. Валери Димитров - преподавател по банково право, коментира заявеното от премиер Бойко Борисов, че само при пълен консенсус по темата за влизането ни в "чакалнята" на еврозоната ще се присъединим към нея.

Той обясни, че е бил част от работната група, която е подготвяла законопроекта за БНБ, свързан с въвеждането на валутния борд.

Хампарцумян обясни какво наистина ще се случи, когато влезем в чакалнята на еврозоната

"Този режим се оказа удивително успешен и осигури здрави пари. Българите свикнаха със здрави пари - техните спестявания и наличности в лева са непоклатими, инфлацията е нищожна. Това беше смисълът", заяви професорът пред БНР.

Той заяви, че различните публикации, че цените ще се увеличат и спестяванията на хората ще се обезценят, са неверни слухове, които целят подвеждане.

"Смятам, че хората се притесняват от отмяната на фиксирания курс", коментира Димитров.

По думите му твърденията на Стив Ханке, че след влизането на България в еврозоната българите ще загубят част от своите спестявания, не са верни.

Проф. Димитров заяви, че България ще се появи на картата на глобалните инвеститори с влизането в еврозоната и решението за това е важен геополитически избор.