Тереза Мей най-вероятно няма да бъде британският премиер, който ще изведе страната от Европейския съюз. Това прогнозира в интервю пред БНР политическият анализатор и директор на офиса на Европейския съвет за външна политика в Мадрид Хосе Игнасио Торебланка.
 

По думите му, Мей е неспособна да се справи със ситуацията, но и Консервативната партия се е самоубила политически. Това е една от причините провеждането на евроизбори в Обединеното кралство да е погрешно решение, категоричен е Торебланка.
 
„Проблемът с евроизборите е, че те ще ги разберат като втори референдум за Брекзит или като вътрешни избори. Всъщност, дори избирателната им система е тотално различна. Когато има евроизбори, те се провеждат по европейските правила, а не по британските. Следователно резултатът не може да бъде интерпретиран единствено от гледна точка на вътрешнополитическите проблеми на Обединеното кралство. Ето защо аз съм убеден, че провеждането на евроизбори не е мъдро решение“, каза той.
 
Както БЛИЦ съобщи, тази седмица ЕС удължи срока за Брекзит до 31 октомври. През този период Великобритания все още може да ратифицира споразумението за напускане или да преразгледа цялата стратегия за напускане на общността.
 
„Ние не знаем точно дали британците ще използват тази отсрочка, за да решат какво правят или да продължат да нямат решение и да прехвърлят проблема на нас - в Европа. Те ни принуждават да решаваме вместо тях, а това е напълно грешно. За нас няма никаква яснота дали те имат някакъв план. Мисля, че ние сме доста търпеливи с тях, просто защото разбираме, че те създадоха изключителен хаос и не искаме да ги принуждаваме да решават под натиск, защото това ще доведе до изключително големи проблеми - и за нас, и за тях“, каза Торебланка.
 
Според него моментът на истината ще дойде и Европа би понесла изключително големи щети, ако бъдат проведени европейски избори в държава, която е заявила, че повече не иска да бъде член на ЕСи че вече не вярва в европейската демокрация.
 
„Провеждането на евроизбори във Великобритания би означавало, че тя ще има европейски депутати, които ще участват във формирането на евроинституциите, а те и без това в момента са много крехки. Заради това ние можем да се поставим в ситуация, която понасяме нов шоков удар върху легитимността си. Хората ще се запитат дали имаме право да вземаме решения или просто се потапяме в кашата, която те създадоха. Така че - пакост или лакомство - въпросът изобщо няма лесен отговор“.