Има една странна група хора в България, които гордо се наричат „протестъри“, легитимират се чрез протестите на други хора и чрез медиите, но всъщност са участници в доста сложни политически схеми.
 

От години сме свидетели на такова явление и в България - хора, за които е трудно да се разбере какви точно са идеологиите им, защото можем да ги видим навсякъде, където има хора, борещи се за нещо и най-вече – медии, които да ги снимат. Много често хората сами ги разпознават и ги гонят от протестите с истински каузи, но не малко са случаите, в които те все пак успяват да се присламчат.
 
Тези хора подозрително често сменят тезите си, обкръжението си и каузите си, но етикетът „протестър“ ги имунизира срещу критичното мислене на обществото и най-вече – медиите, които изобщо не си дават сметка на какви лица даряват ефира си и какви лица превръщат в „експерти“ по дадени теми.

Мариан Башур и Никола Вапцаров са едни от видните представители на това псевдопротестърско явление. Бяха рамо до рамо дълго време, протестираха срещу строежи, срещаха се с Борисов, но времето показа, че единствената цел на всичките им шумни акции е била сближаване с политически сили и произлизащите от това дивиденти.  
 
Само че сега се оказва, че Башур успя да се сближи с ГЕРБ, а Вапцаров – с Мая Манолова и изведнъж изкристализира на повърхността факта, че „каузите“ им не са никакви каузи, а просто поредния шумен опит за политическо и икономическо сближаване.
 
Но историята помни как Башур и Вапцаров бяха рамо до рамо в опитите си да се сближат с ГЕРБ, а след това и в опитите да ги саботират - Вапцаров дори стана председател на инициативен комитет на основния опонент на Йорданка Фандъкова на последните местни избори – Мая Манолова. А Башур сам си призна, че е агитирал за Манолова!
 
Объркващо звучи, нали? Такива са и „идеологиите“ на този вид „протестъри“ – трудно можеш да чуеш нещо повече от клишета от тях, но винаги можеш да ги чуеш по време на избори, по време на протести и по време на кризисни моменти.


 Сега, обаче изглежда, че Башур и Вапцаров са се скарали, защото Манолова и Вапцаров решиха да се присъединят към протестите срещу правителството, а Башур упорито обяснява, как оставката на ГЕРБ е „безумно“ искане.
 
„ГЕРБ като най-голямата партия ще бъде отново първа политическа сила заради многобройни причини и фактори!“ – пламенно заявява Башур и нищо чудно скоро да го видим по медиите в ролята на поредния политически „лобист“ известен с това, че е известен.
 
А Никола Вапцаров ще го открием в свитата на Мая Манолова във всички нейни публични изяви и непременно – с тъпан на протестите. Невъзможно е да не го видите по телевизиите, тъй като Вапцаров е развил невероятен рефлекс да застава пред обектива на камерите навсякъде, където ги види.

Така че, очевидно политическия ни пейзаж има нужда от подобни „шутове“, които да държат пламенни речи, да бият показно тъпани дори, да разсейват общественото внимание и нямат проблем да променят становища, идеологии и каузи в името на някаква изгода. Образи, които трудно ще разберете какво работят, в какво са добри и с какво друго се занимават, освен политически игри, схеми и шантажи.
 
Политическият ни пейзаж има нужда от тези образи, но обществото ни – не! Затова бъдете критични! Към хората, които се представят за „протестъри“, към каузите им, към призивите им, към историята им. Само така ще се научим да отсяваме истинските каузи и идеологии от измислените, които се опитват са ги заменят.
 
#бъдетекритични