Ключови са консултациите от гледна точка на поведението и позиционирането на Румен Радев към партиите, защото в предходни парламенти е показвал различно отношение, от една страна може да бъде човекът, който гради мостовете и да удължава сроковете, но и неведнъж е показвал желание да вземе властта. Сега сме в друга ситуация.

Това коментира в интервю пред БНР политологът Ивайло Илиев.

„Аз лично очаквам да не прояви това държавническо поведение, което се изисква от него в настоящата за съжаление патова ситуация. Но и нещо друго да видим, дали това няма да са последните консултации, които Радев провежда като президент, а не участва в тях от другата страна“, прогнозира политологът.

Според него „динамична е средата“:

"Има парламентарни групи, чието поведение е неясно. Ако този НС не излъчи правителство, то появата на въпросната президентска алтернатива, на която се бабува от няколко месеца, ми се струва че е неизбежна. 

Партиите, които свалиха предишния редовен кабинет и предизвикаха изборите, сега спечелиха. Виждаме, че се опитват на някого да прехвърлят вината за настоящата ситуация и сякаш  тези партии, ми се струва, че ни тласкат на есен за нови избори, за да се роди тази нова алтернатива."

Ивайло Илиев коментира, че тези които свалиха предишния кабинет, сега имат пораженско поведение от страна на победителя. 

"Сега сме в патова ситуация, в която след поредна победа на ГЕРБ сме на прага на експертен кабинет на ИТН. Затова ли ходихме на избори?", смята политологът.

И допълва:

ИТН през годините са показали доста добро сътрудничество с президента Радев, подкрепиха го за втори мандат. И съм убеден, че ако стигнем до трети мандат няма да е много трудно президентът Радев да избере ИТН, особено пък в ситуацията, в която връчваше папката за трети мандат на БСП. Надали ще рискува с БСП.

„Ако сме в хипотезата на трети мандат, значи има провалени първи и втори“, категоричен е Ивайло Илиев.

И предупреди, че „в друга ситуация сме, въпросните мандатоносители - първи и победители, се оказа, че са в най-неизгодната позиция“.

„Докато преди 3 месеца бяха на крачка да имат кабинет със собствен премиер и легитимация, то в тази ситуация няма как Борисов да направи политически разказ отново през Кирил Петков и Христо Иванов“, твърди политологът.

Той обясни защо новите и малки партии подкрепят съставянето на кабинет:

"Първо - винаги новите формации в НС проявяват интерес да се излъчи правителство, за да удължат своя политически живот. Веселин Марешки и Яне Янев проявиха такова поведение. Стефан Янев влезе в 48-ото НС, нямаше правителство и след това вече не ги видяхме."

Според Ивайло Илиев със 121 депутати трудно се управлява, дори не се управлява. Необходимо е мнозинство от 130 – 140 народни представители.

„Първоначално може да са нужни 121, но с оглед на опита знаем, че е необходимо мнозинство е със 130 140.

Поведението на „Величие“ е очаквано и винаги се стига до такова от липсата на партийна дисциплина, възможно е да се отцепят. Не знам защо се говори за 6 депутати „отцепници“, след като цялата група гласува за избора на г-жа Александрова за комисията за правилник на НС“, коментира той.

И му се струва, че „има опции да се излъчи кабинет с по-широко съгласие“:

"Често припомням формулата с „Габровски“, но сега ситуацията, кризата е по-сериозна отколкото в онзи. Около срещата между ГЕРБ и ДПС, преди седмица, имаше нещо, което се чу ясно. Направи впечатление, че първото, което беше спомената, беше антикорупционната комисия и започват да се попълват квоти.

Целяха да се започне разговора за коалиция. Очаквам да започне попълване на регулаторите още в началото. Представете си, че имаме кабинет с кратко управление, но достатъчно да се попълнят регулаторите."

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!