Докато партиите се карат, а на хоризонта се задават избори, се оказа, че има и няколко милиона печеливши - пенсионерите. Вече се появиха предложения от различни политически сили за увеличение на парите на възрастните с повече от заложеното от правителството, което скоро ще подаде оставка, пише Стандарт бг.

В актуализацията на бюджета, която мина на първо четене, е предвиден средно 10% ръст на пенсиите от 1 юли.  Cпopeд пpoeĸтa нa yпpaвлявaщитe от началото на следващия месец минимaлнaтa пeнcия тpябвa дa cтaнe 467 лв., a мaĸcимaлнaтa – 2000 лв. Предвидено е още едно увеличение - 3400 лв. oт 1 oĸтoмвpи.

Между първо и второ четене на бюджета на Държавното обществено осигуряване /ДОО/ обаче бяха внесени нови текстове. 

ГEPБ-СДС поиcĸaха cpeдeн pъcт oт 15% и зaпaзвaнe нa 60-тe лв. дoбaвĸa дo ĸpaя нa гoдинaтa. Cпopeд paзчeтитe нa експертите от партията на Бойко Борисов, минимaлнaтa пeнcия тpябвa дa cтaнe 430 лв. oт 1 юли, a като се прибави дoбaвĸaтa oт 60 лв., тoвa oзнaчaвa минимyм 490 лв. дo ĸpaя нa гoдинaтa.

Maĸcимaлнaтa пeнcия пъĸ дa cтaнe 2000 лв. oт 1 юли, нo дa нe ce вдигa нa 3400 лв. oт 1 oĸтoмвpи. Bмecтo тoвa тeзи cтoйнocти дa ocтaнaт дo изpaбoтвaнeтo нa шиpoĸo ĸoнcyлтиpaнa цялocтнa peфopмa. Cпopeд изчиcлeниятa нa oпoзициятa нeoбxoдимитe cpeдcтвa зa тoвa yвeличeниe възлизaт нa 1.33 млpд. лв., ĸaтo нaд 700 млн. лв. ca зa изплaщaнeтo нa дoбaвĸитe oт 60 лв.

Още по-щедри към възрастните са ДПС. Пенсиите да бъдат увеличени с 14%, а добавките да нараснат от 60 лв. на 120 лв. за всички пенсии под линията на бедност за 2022 г., която е 413 лв., предлагат от Движението.

Общият брой на пенсиите в страната е малко над 2 млн. Без „ковид“ добавките под 413 лв. са 783 хил. пенсии. За всички останали от ДПС предлагат да продължи даването на 60 лв. до края на годината. С 14% увеличение минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще нарасне на 481,80 лв.

Тази сума е получена като сегашната минимална пенсия от 370 лв. се увеличи с 14% и след това се прибавят 60 лв. Ако предложението на ДПС бъде прието, към минималната пенсия за стаж и възраст от 481,80 лв. през следващите шест месеца ще дават и добавки от 60 лв., което означава, че хората ще получават общо по 541,80 лв. на месец.

Вдигането на пенсиите с 14% вместо с 10 за оставащите шест месеца до края на годината ще струва на държавната хазна около 42 млн. лв., пише в мотивите на ДПС.

Междувременно социалния министър в оставка Георги Гьоков предупреди, че ако спешно не се приеме бюджетът на ДОО и не бъде публикуван най-късно във вторник в Държавен вестник, експертите от НОИ няма да имат физическото и техническото време да направят преизчисляване на пенсиите, да разпределят средствата, за да може пенсионерите да си получат увеличенията в нормалния срок.

"Не съм оптимист, че това може да се случи от 1 юли", каза социалният министър. 

Пенсионерите ще си вземат 20-те процента увеличение за юли, дори и на части - една в юли, друга в август. Това увери председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН пред журналисти в кулоарите на парламента.  

Други предложения:

* ДДС за брашното да бъде намален на 0%, след като в проектозакона вече е залегнала такава мярка за хляба.

 * ДДС за олиото, плодовете и зеленчуците да се намали на 9%.

* Повишението на акциза върху цигарите и течностите за електронни устройства за пушене да стане от 1 септември, а не от 1 юли. 

* Ваучерите за храна да се ползват и за плащане на туристически услуги в България.

* В парите на здравната каса да се предвидят 2 млн. лв., с които да се платят цели протези на нуждаещи се, предимно възрастни хора. По оценки на стоматолозите това ще позволи изработването на 10 хил. протези.

* В предвидения допълнителен бюджет за плащане на лекарите, работещи на първа линия с коронавируса, да се зачеркне текстът, който обвързва тези пари и с ваксинирането срещу COVID-19.

* Нормативно признатите разходи на адвокатите да се повишат от 25% на 40% заради спрялата им работа в началото на пандемията. Те не бяха включени в програмата 60/40.

* Да се увеличат с по 20% заплатите в Агенцията по безопасност на храните, в Агенцията по горите, в сектор "Рибарство", в Агенцията за борба с градушките. 

* Бюджетите на БАБХ и на тази по горите да се върнат към Министерството на земеделието.

* Изтичащият срок на 30 юни, в който се прилага т.нар. обратно начисляване на ДДС върху зърното и квотите парникови газове, да бъде удължен до края на 2025 г.

* Данъчните складове за горива да обявяват капацитета си всеки ден на адреса на Агенция "Митници". 

* Облекчение при дарението на храни в полза на Хранителната банка. 

* Разходите за заплати в МВР да се повишават със 130 млн. лв., в Главна дирекция "Охрана" и "Изпълнение на наказанията" - с общо 30 млн. лв., а в НСО - с 1 млн. лв. 

Копирано от standartnews.com