Правителството на ген. Стефан Янев, което вчера пое властта, може да прерасне от служебно в редовно с лек ремонт. Две трети от министрите му може да останат в кабинета, избран от следващия парламент. Това е един от възможните сценарии, които президентът Румен Радев е обсъждал с партиите на протеста, пише „Марица“.

Планът предвижда две трети от служебните министри да останат и при кабинет, съставен от новия парламент. 


Неслучайно в него попадат хора от всички цветове и сектори на опозицията. Надпартийният характер на новото правителство беше изтъкнат и от президента Румен Радев в словото му преди клетвата на министрите в Гербовата зала.  

"Макар и служебен, кабинетът, който назначавам днес, има амбицията да бъде на демократичното единодействие. Той доказва онова, което, за съжаление, не бе постигнато от 45-ото Народно събрание - че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат овехтели разделения и червените линии помежду си и да се обединят около каузата за свободна и справедлива България", заяви Радев.

Според запознати държавният глава е направил селекцията на служебния кабинет след разговори с "Има такъв народ", "Изправи се! Мутри вън!" и "Демократична България". Сондирано е и мнението на различните лагери в БСП, чийто лидер Корнелия Нинова е в доста хладни отношения с Радев.

Червените са представени от министрите Бойко Рашков, Янаки Стоилов и проф. Христо Бозуков, както и говорителя Антон Кутев, който е част от вътрешната опозиция на Нинова. За човек на Весела Лечева минава пък спортният министър Андрей Кузманов.

За близки по идеи на градската десница се смятат възпитаниците на Харвард Асен Василев и Кирил Петков, които поемат съответно финансите и икономиката. Двамата се изявяват и на уличните протести миналото лято, а снимка на пловдивчанина Петков с плакат срещу предишната власт се появи в социалните мрежи.

По-особен случай е дошлият от Австрия 30-годишен вицепремиер Атанас Пеканов, който минава за радикално ляв според идеите, които изказва  като член на Стратегическия съвет на президента.

Само хората на Слави Трифонов нямат явна кандидатура в новия кабинет, но те така или иначе не показаха досега фаворити за министри. Връзката е пиарката на служебното правителство Соня Момчилова, бивш сценарист при Дългия.

На "Има такъв народ" обаче се разчита след извънредните избори да успее със своя мандат да прокара леко ремонтирания служебен кабинет като постоянен. 

Прогнозите са, че повечето министри ще останат, ще си тръгнат само премиерът Янев и останалите съветници на Румен Радев. Възможно е някой от сегашните вицета пък да бъде повишен в министър-председател.  

Иначе Румен Радев вчера предупреди сглобеното от него правителство,  че предстоят "тежки месеци по преодоляване на тежкото наследство и засилена съпротива от силите на статуквото".

После изреди и задачите пред новия кабинет, които прозвучаха и като закана за ревизия на досегашното управление:

"Да гарантира нормалното функциониране на държавата. Да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот. Да разкрие, доколкото е възможно за 2 месеца, истинската картина за състоянието на държавата. И най-важното - да направи първата крачка към укрепването на държавността. Да даде увереност на българите, че страната може да се управлява почтено, прозрачно и отговорно".