Двата безпилотника, паднали на 3 май на територията на Кремъл, сърцето на Руската държава, не са нанесли никакви щети. Естествено обаче предизвикват бурни реакции и еднопосочни въпроси сред политици, наблюдатели, публицисти и мнозинството руско население, пише Труд бг.

Известната журналистка Маргарита Симоньян обобщава питанията към президента Путин: „Може би сега ще започнете наистина?“

Намекът е във връзка с негово изказване от м. г. за активността на руските войски в Украйна: „Ние всъщност още не сме започнали.“

Този терористичен акт е само поредният, преди него имаше редица сходни удари по железопътни линии, селища и дори летища на руска територия.

На 3 май е ударен с безпилотник и завод за петролни продукти в Краснодарския край.

Особеното при атаката срещу резиденцията на руския президент в Кремъл е, че дроновете са изстреляни някъде от Московската област, а не отвъд границата. А това е работа на екстремистка организация в Русия, смята ученият подполковник Олег Иванников.

Тревожно. Защото може да се приеме, че има и други терористи, притаили се наоколо. Какво правят контраразузнавателните служби, защо го допускат?

Може да е акт и на диверсионно-терористическа група (ДРГ) на въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Как така проникват безнаказано на руска територия, питат се руснаците.

Всъщност Украйна води терористична война срещу нас! Нали са ни учили, че ако врагът не се предава, го унищожават!

Значи е дошло времето да последват важни качествени промени в структурите на вътрешната сигурност на държавата. За които мнозинството сред населението на федерацията вече е готово.

Ако Владимир Путин още не е изстискал последните остатъци на либерализъм от себе си, дошло е крайното време за това.

Едва ли все още е либерал, чакал е обаче за тези реформи да узреят и московчани. Всяко нещо с времето си, разумно е в политиката да се откъсват само зрелите плодове. Казано е още, че отмъщението следва да се консумира студено.

Изчаквателната политика на Кремъл в хибридната световна война и в специалната военна операция (СВО) някои си представят и дори я възприемат като нерешителност.

Дори като слабост и затова често остро предизвикват Москва към избора „да удари с унищожителен отговор или пак да отложи възмездието“. Например, за да не дава поводи на Китай, Индия и други да я осъдят.

В операциите в Украйна Вашингтон и Москва най-активно изпитват в бойни условия свои стари и нови оръжия, изучават най-внимателно и тези на противника.

Затова и двете страни до последно ще крият тайните си, за да не разкриват пълните си възможности за водене на голяма война.

Разузнаване с бой върви по целия фронт, летят спътници и безпилотници.

Русия има и други основания да изчаква търпеливо. Вътрешна съпротива срещу режима в Украйна поради огромните и всестранни жертви сред населението. Изчерпване на търпението на европейците. Задълбочаване на икономическата криза в САЩ, там упорито профукват своя финансов, идеен и морален капитал.

Все пак същинските бойни действия не се водят на руска територия. Грижливо се щади украинското население, жертвите сред мирните хора са около 5%, докато загубите сред мирното население при операциите на САЩ в Ирак и Сирия бяха над 80%.

Трудно е също така да се вземе решение да се унищожи Киев, майката на руските градове, каквато е историческата истина.

Почти цялата Украйна е изграждана от руснаци и по волята на руски и съветски управници, като се почне от Екатерина Велика та чак до Брежнев. Как да се разруши с лека ръка!

Лесно му е на неруснака и неукраинеца Зеленски да ги срива до основи. Но защо да го убиват?

Той е марионетка, макар да издава заповеди с едва прикривано удоволствие. Чрез такива като него в страните от ЕС НАТО задрасква всякакви „червени линии“ и настоява да създаде впечатлението, че Западът тръгва вабанк срещу две огромни ядрени сили.

Чрез терористичните операции, непрестанните артилерийски обстрелвания на селища в Донбас и зверствата с руски военнопленници ВСУ постоянно провокират Москва към люта ескалация на военните действия. С цел да удържат страната в подчинение и да смачкват всяка съпротива и недоволство. Преди всичко да изправят НАТО пред свършен факт и в реален сблъсък с Русия.

Защото изчаквателното поведение на Путин е стратегически обосновано. Американският режисьор Оливър Стоун в британския Guardian сподели, че смята руския президент Путин за велик лидер. Същото наскоро каза и Доналд Тръмп. 

Зеленски допусна ужасна грешка с опита си да атакува Кремъл, заявява бившият аналитик в ЦРУ Лари Джонсън. Според него той изостря конфликта, за да провокира Русия и да принуди НАТО да влезе с нея в пряко противопоставяне. И напомня, че аналогични действия преди са предприемали и нацистите спрямо СССР.

Китайският „Гуанча“ от 4 май: „Главните подстрекатели са САЩ и НАТО, а целта им е да саботират евентуални мирни преговори“.

 Китайският Global Times: „Украйна поиска да демонстрира сила и опитва да провали парада на Победата в Русия, но така само ще се стигне до нова вълна от кръвопролития.“

Според говорителката на руското външно министерство Мария Захарова Вашингтон, Лондон и страните от НАТО като цяло са отговорни за всички действия на киевския режим.

Чрез ЕК в Брюксел и фон дер Лайен Вашингтон тласка ЕС към милитаризация. Най-старшият американски генерал Марк Мили на 2 май заяви пред Foreign Affairs, че „САЩ ще направят всичко възможно, за да попречат на военното сътрудничество на Русия и Китай.“ И добавя: „Днешният свят е триполярен, полюсите са САЩ, Китай и Русия.“

А Европа? Колония на САЩ, лишена от повечето елементи на суверенитет. Скоро наритана да воюва с ядрена Русия след краха на ВСУ. Че си нямат европейците други проблеми.

В момента според Обединения изследователски център на ЕС в ход е най-силната за последните 500 г. суша, надвесила се върху 64% от територията в Европа. Със заплахи от пожари и слаби урожаи.

Със сила днес се поставя въпросът, какво всъщност Кремъл разбира като победа в СВО, как си представят поражението на Русия във Вашингтон. В ход е активизация на бойните действия от двете страни на фронта, разрушават се важни елементи от стратегическия тил на ВСУ.

Морално-психологическото състояние на мнозинството украинци и особено на бойците от предната линия е силно разколебано поради твърде многото жертви.

Както пише Military Watch Magazine, „наближава прелом в конфликта в полза на Москва“. Значи победа ще е пълният разгром на ВСУ, сваляне на режима в Киев и обявяване на неутралитет от остатъчна Украйна.

Други на Запад приписват на Русия провал на цели, каквито е нямала, за да се обяви, че вече е загубила войната. Тогава ще е лесно да обявят своя победа.

А Украйна... все едно, че я е нямало.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук