Министерството на финансите започва работа по създаване на единна приходна агенция. Предвижда се тя да обедини Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция "Митници".

"Няма значение как ще се казва и какво ще пише на служебната ти карта, проблемът е как ще се промени работата - дали към по-добре, или към по-зле, и дали точно сега да се прави", заяви бившият директор на Агенция "Митници" Емил Димитров - Ревизоро.

По негови думи тази реформа, толкова близо до ротацията на правителството, е рискова, тъй като промени в митниците показват дали са били правилни чак 6 месеца след решението за реформа.

"След 20 дни ще имаме ново правителство, а ти правиш такава крупна промяна. Неоправдан риск", категоричен бе Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Историческа промяна: Асен Василев с ключово решение за НАП и Митниците

Той поясни формулата, по която трябва да се правят промени във ведомството.

"Реформа в митниците се прави първите шест месеца от взимането на мандата. В тази връзка, ако дойде нов мандат, първите шест месеца са благодатни.

Даже тя се прави първите три, и ако видиш, че нещо не ти върви, в останалите три месеца започваш втори етап. На шестия месец ти трябва да си готов. След него поддържаш властта", разясни бившият директор на Агенция "Митници".

Димитров смята, че сливането на НАП и Агенция "Митници" не е правилната стъпка, тъй като двете ведомства са коренно различни.

"Механизмът на работа е съвсем различен. Вие знаете, че митниците събират пари и това е важно за държавата, но наркотрафикът събира ли пари - не. 

Това няма нищо общо с приходната част, но това е унаследено, това е толкова важно за държавата. Кога данъците са се занимавали с наркотрафик? Кога са се занимавали с предварителен контрол? Те са различни", настоя гостът.

По негови думи агенцията е била в най-добрия си възможен вариант преди 1989 г.

"В митниците, когато аз работех, се върнах назад и се оказа, че по време на комунизма са работили най-добре. Включително скрит транзит, контрабанда...

Тогава са работили най-добре като ведомство. И се оказа, че 16 районни митници и две митници е структурата, която е работила най-добре", каза още Емил Димитров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук