Политологът Станислав Бачев направи анализ на думите на президентът на Хърватия. БЛИЦ припомня, че Зоран Миланович заяви, че "в случай на конфликт между Русия и Украйна хърватските власти ще изтеглят целия си военен персонал от силите на НАТО в Източна Европа".

Ето какво написа по този повод политологът Станислав Бачев в личния си фейсбук профил:


"Подобно изказване има два аспекта.

Първият е този, върху който се набляга от наша страна като българи - ясната национална позиция, която ние самите не можем да представим, а още по-малко - да защитим. 

Вторият аспект е в посока НАТО и за него почти не се говори, а в нашето медийно пространство - изобщо. Вторият аспект показва, че НАТО не е хомогенен съюз, той е пропукан както на декларативно, така и на практическо ниво. НАТО е призрак на стара сила и мощ. 

Нещо, което съм писал - в този съюз има три боеспособни армии - американската, френската и турската. Всичко друго е територия за дислоциране и притискане.

Но в своята цялост НАТО не е боеспособен съюз, нито единен. 

Припомням само един случай. Либия, април 2011г. Месец след началото на натовската интервенция в-к Вашингтон пост излезе със заглавие - "свършиха бомбите на Европейското командване на НАТО." И това  е срещу Либия. Държава, която почти нямаше ресурса да се съпротивлява. По-малко от месец.

Това няма да го чуете в нашите телевизии.

От другата страна е това, което демонстрира Русия. За пръв път паралелно вървят военни учения по цялото земно кълбо - в близост до Ирландия и Великобритания, Арабско море, Беларус, Далечен Изток, скоро и около Венецуела. 

Първо, това не се прави, за да се предизвика конфликт, а напротив - прави се, за да се предотврати такъв. Ако се правеше с цел реализация на конфликт то нямаше да бъде част от публичното пространство. Щяхме да коментираме резултати, а не учения. И все пак, изисква се огромен ресурс, при това наличен, а не хипотетичен, за да разгърнеш пълномащабни учения в поне 4 различни точки на земята. Освен ресурс се изисква изключителна мобилизация. Но се изискват и съюзници. Вижте учението в Арабско море - Иран, Китай и Русия.

Второ, това е демонстрация, която ясно показва преговорния характер. И дотук позицията е по-силна. Ескалацията ще спре в момента, в който и двете страни са достигнали ниво, което да позволи разговорите да бъдат пренесени на хартия".