"Протестът се случва по един самопровалящ се сценарий", това каза психологът Росен Йорданов в коментар на продължаващите 28-и ден антиправителствени демонстрации в страната. 


Росен Йорданов, Снимка: БГНЕС

"Това прилича на мазохистичен сценарий, който започва с една еуфория, минава през етап на асоциални действия и преминава във фаза на натрапчиво повторение, в която се намираме в момента, да правиш нещо, което не ти носи пряката цел, за да стигнем до мазохистичния триумф, който ще бъде на изборите, когато ще се види, че претенциите няма да бъдат удовлетворени, и накрая ще стигнем до депресивния извод, че ние не сме народ", поясни той.

Йорданов направи сравнение с протеста от 2013 година, който беше срещу правителството на Пламен Орешарски, като припомни, че и тогава обект на недоволството бяха същите хора.

"И сега се припознават изпълнителите. Може би Христо Иванов е най-близо до целта, но той отдавна май не е с протестиращите, които правят все по-минималистични, но все по-ярки и бурни пърформанси.Тогава се протестираше срещу същото и се получи същото. Под шапката на търсене на прозрачност, справедливост и повече демократичност се прокраднаха много различни интереси, както се случва и сега", каза Йорданов, цитиран от БНР.

Психологът коментира, че наблюдавайки начина, по който се развиват протестите сега, прогнозира и те да достигнат до същия край, както през 2013 година: "Финал, в който ние трябва да кажем, че не сме постигнали целите си. Все повече се губи разумът. Протестът няма един фокус".

Според Йорданов енергията на хората се разпилява по различни сценарии и така трудно могат да се постигнат целите. Той посочи, че организаторите на протестите умишлено търсят ескалация, а действията на полицията са "страхливи и не отговарят на действия на полиция, която има самочувствие да действа ефективно". 

Психологът посочи, че гражданският протест се изкривява и лицата, които бяха в първите дни по площадите, вече са заменени от други и това е притеснително: "Отново режисьорите са същите и те не са във фокуса на вниманието".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!