Очевидно има дългосрочни стратегии и от двете страни. От едната страна, ПП-ДБ искат при всички положения, за да постигнат своите цели в рамките на тази коалиция.

От другата страна, има абсолютно пълна съпротива към тези цели и опит да се запази статуквото такова, че да няма особено значимо разпределение на властови ресурси в рамките на това управление.

Така постоянно влизаме от скандал в скандал, от пререкание в пререкание и в невъзможност да се управляват нормално процесите в политическото пространство. 

Това каза пред БНР политологът Георги Киряков в коментар как поредните скандали ще се отразят на здравословното състояние на "некоалицията” 

"Една от хипотезите е, че просто се търсят поводи да не се прави нищо, да не се променя нищо, да няма преразпределение на този властови ресурс, за който говорим, включително до ниво директор на болница, а да не говорим и за назначение по министерства, по агенции, за разпределението на ключовите постове в “независимите” така наречени органи, където политическите квоти са ясно видими и където също няма желание да се направи ново разпределение на тези места.

Затова ПП-ДБ ще искат, ще настояват и ще извиват ръце на ГЕРБ-СДС, за да се случат тези промени. От друга страна ще има пълна съпротива за такова преразпределение. Тук единствено и само, това е моята хипотеза, че става въпрос ново разпределение на сериозния властови ресурс, който държавата предлага.

Не говорим само за финансов ресурс, а и за кадрови ресурс, защото кадрите носят дивиденти. Тези дивиденти освен финансови са и електорални". 

Политическата ситуация е изключително неизгодна и в нея дори опозицията не трупа дивиденти, каза експертът:

“ГЕРБ ще саботират бюджета, докато не седнат отново някъде, на някаква маса и не се разберат за поредно нещо.

Хубавото на тази ситуация е, че всичко става публично. В предишни ситуации, когато Бойко Борисов беше водещата фигура и управляваше почти еднолично, всичко се случваше на някакви коалиционни съвети, от които нищо не излизаше, освен крайното решение.

Сега даже и телефонните си разговори разказват по телевизора, което е удобно за публиката, въпреки че не е много приятно за гледане, защото е по-зле и от турски сериал”. 

Политологът оцени като “успешни” усилията на Делян Пеевски да се легитимира като значим фактор в политиката 

"Очевидно е, че има някакви стратегически взаимоотношения между ГЕРБ-СДС и ДПС, за да могат да оказват по-сериозен натиск върху ПП-ДБ и то от гледна точка на ключовата, стратегическата цел на ПП-ДБ - да се промени Конституцията по техен модел.

ДПС се ползват като стратегически резерв на ГЕРБ-СДС, за да могат да оказват сериозен вътрешнокоалиционен натиск към ПП-ДБ”. 

"В известен смисъл президентът Радев вероятно трупа дивиденти, защото се видя, че в момента, в който нещата се поеха от редовно правителство и от мнозинството в парламента, отново рейтингът на президента тръгна нагоре и одобрението му е по-голямо от неодобрението. Това е печелившият в тази ситуация!

Само че това допълнително създава напрежение в коалицията, защото те са наясно, че ако не съществува тази коалиция, отново влизаме в сюжетите, свързани със служебните кабинети, без да е направена промяна в Конституцията такава, че да ограничи възможността президентството, независимо кой е президент, да влияе върху управленските процеси в страна”. 

Президентът обаче няма да опита да направи партийно осребряване на рейтинга си, смята Киряков: 

"Той направи някакъв опит през местните избори - да лансира някакви собствени политически тези и собствени политически играчи на терен. Ако се вгледаме по-задълбочено на местния терен, ще видим, че той направи такъв опит, който беше неуспешен и на много малко места успя да пробие статуквото.

Така че вероятно в момента ще предпочете да не влиза в такъв тип битки, особено в партийните, където е изключително разкалян теренът". 

Според Киряков в некоалицията “ще се тупка топката от избори до избори”: 

“Цялостната дългосрочна стратегия е да се отслабват позициите на политическите противници, които всъщност са партньори в момента в управлението. Така ще проверява всъщност тежестта на всеки един от политическите играчи - от избор до избор.

Ще се види какво избирателите предпочитат или не предпочитат. Засега електоралните нагласи са такива, че никой не може да постигне сериозен пробив в тази специфична политическа война”. 

Вариант за електорален пробив е например появата на нова политическа сила. В ефира на предаването "Преди всички" политологът беше е скептичен, че заформящият се консервативен блок може да постигне такъв пробив:  

"Другият вариант е да има да има ново разпределение на електоралните нагласи в последващи социологически проучвания". 

Експертът коментира и промените в отношенията на партньорите в управлението заради евентуалната продажба на рафинерията в Бургас, както и заради смяната на шефа на "Пирогов".

"Вероятно срещу директора на “Пирогов” ще се получи някаква сума от държавния бюджет за НЗОК. Така си го представям. Тоест ще бъде като разменна монета - едното срещу другото. “Лукойл” вече е съвсем различен и отделен стратегически играч в българския политически живот и това не е от сега.

“Лукойл”, с цялото си влияние в страната, ще играе собствена паралелна и икономическа, и стратегическа, и геостратегическа, и политическа игра, така че да влияе върху решенията и върху намеренията на отделните играчи, независимо в каква посока. Ще участва пряко и ангажирано, със сериозен ресурс в тези процеси”. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук