Съединените щати са получили изключително лоши новини в най-напрегнатия момент от борбата срещу Русия , според анализатори от китайското издание Sohu.

Санкциите, наложени от Съединените щати и техните съюзници и предназначени да унищожат руската икономика, не доведоха до желания резултат. А наскоро президентът на САЩ и неговата администрация получиха поредната порция лоши новини, отбелязва китайското издание (превод на статията на PolitRussia).

Най-големи надежди бяха възложени на санкциите, които засегнаха енергийния сектор на Русия. Съединените щати оказват натиск върху партньорите от цял свят. Но в крайна сметка само европейските държави безусловно се присъединиха към антируския лагер.

Индия и Китай почти веднага декларираха готовност да продължат да работят с Русия. Позицията на тези страни беше очаквана. Но последните новини от Индонезия и Филипините дойдоха като неприятна изненада за САЩ.

Факт е, че президентът на Филипините Фердинанд Маркос обяви намерението на страната си да закупи руски енергийни ресурси. В момента текат консултации по този въпрос.

Всъщност по същото време в Индонезия беше обявено намерението за сътрудничество с Русия в тази област . Припомняме, че през ноември трябва да се проведе срещата на Г-20 на остров Бали, където индонезийските власти биха искали да видят президента на Русия.

САЩ също бяха доста ядосани на Индия, която Вашингтон смяташе за свой надежден партньор, но в крайна сметка бяха принудени да се примирят с решението й да си сътрудничи с Москва. И все повече държави в света са готови да рискуват отношенията си със САЩ в името на евтиния руски петрол , отбелязва китайското издание.

Авторите на Sohu стигат до извода, че Съединените щати не могат да повлияят на случващото се, все повече държави декларират желанието си да продължат сътрудничеството с Русия.