Единственото предвиждане, което се сбъдна е, че изборите бяха непредвидими. Нямаме социология на тип кампания като тази на Доналд Тръмп. Това заяви в ефира на Нова телевизия Соломон Паси.
"Смята се, че Тръмп е усвоил хейтърския език в социалните мрежи и това много се харчи. Не знам ние какво ще правим, ако Тръмп стане президент. Той е наистина непредвидим. Никой не знае кое от своите обещания ще удържи. Най-важен е въпросът на глобализацията и популизма. През 2016 година тя даде много жертви - "Брекзит" и Тръмп. Това е удар по системата на световния ред", смята Паси.

"Една от големите причини да надделее популизма е, че Западът стана много богат и много егоистичен. На днешния ден падна Берлинската стена през 1989 година. Ще построи ли Тръмп тази стена пък сега с Мексико? Първите реакции, които гледаме по света, са много интересни. Канадските бюра за имиграция ще работят извънредно, защото очакват огромна имигрантска вълна", призна Паси. 
 

"Ако тези заветни 4 или 6 гласа, които му липсват, станат факт, първият човек, който ще отвори шампанско, ще бъде президентът Путин. Тръмп наистина е трудно предвидим, но от друга страна е контролируем от Конгреса. Като имаме предвид, че Конгресът се контролира от републиканците обаче, едва ли ще има силен блокаж", смята анализаторът.

"Той каза, че ще поиска от своите съюзници в НАТО да плащат повече. Това обаче значи, че ще отслаби съюза. Един от големите проблеми на САЩ е, че американците много малко пътуват по света. Това е един от големите проблеми на глобализацията", призна Паси.

"Тръмп е арогантен. Трудно може да бъде заподозрян, че лъже", каза той.

Паси поиска възможност за финализиране и обобщение на разговора и резултатите в стил Междузвездни войни: "Империята на популизма отвърна на удара срещу джедаите на глобализацията".