Според мен през 2020 и началото на 2021 ще е времето, в което ще наблюдаваме с голям интерес новите играчи.

Какво имам предвид: в рамките на изминалия дотук мандат от края на март 2017 г. показа, че сериозно разместване на политическите сили няма.

Европейските и местните избори фактически бетонираха тази ситуация, която видяхме през март 2017 г. Но трябва да имаме предвид, че в България търсене или обществена поръчка за нов политически проект винаги има. Това прогнозира социологът от "Тренд" Димитър Ганев в "Офанзива с Любо Огнянов" за 2020 г.
 
"Нов политически проект, който се обявява против цялото политическо статукво, срещу всички партии. Такива политически проекти фактически можем да видим във всички парламентарни избори през последните 10 години, ще изброя само няколко – Яне Янев, Николай Бареков, Веселин Марешки на последните избори. Ако щете  Сакскобургготски през 2001 г. и Бойко Борисов през 2009 г. бяха подобно явление.
 
Господин (Слави) Трифонов е единственият, който е дал ясна заявка за нов играч. Това гражданско движение на г-жа Манолова не е декларирало ясно, че ще се яви на парламентарни избори, затова не можем да сме сигурни.
 
Да кажеш, че ще правиш партия, е непрестижна опция, защото знаете, че партията в България е мръсна дума. Затова и г-жа Кунева след президентските избори не каза, че това е партия.

А че ще започне да се среща с гражданите и вече след това ще решава. В крайна сметка финишира с партия, разбира се, по една много проста причина:  
единственият инструмент, с който може да се явиш на избори в България, е ако имаш политическа партия, това е ясно записано в българската Конституция. Така че за други опции не може въобще да се говори, ако г-жа Манолова иска да се кандидатира на избори.
 
Колкото до г-н Трифонов, не случайно започнах с изброяването на тези, по-малките играчи тип Янев, Бареков, Марешки, споменах Сакскобургготски и Борисов. Това са едни и същи феномени, въпросът е г-н Трифонов ясно се 
позиционира в това поле – на анти-системен играч, на играч, който е анти-статуквото, който е против всички. 
 
Сега тук е въпросът – това явление тип Марешки/Бареков/Янев ли ще бъде, или тип Сакскобургготски и Борисов. Според мен няма да бъде нито едно от двете, или поне това виждаме на този етап. Тоест може да е нещо малко по-голямо от Янев, Бареков и Марешки, и със сигурност по-малко от Борисов и Сакскобургготски.
 
Вече оттук-нататък имайте предвид, че до парламентарните избори през пролетта на 2021 г. има много време, много вода ще изтече. 
Така че от изключително значение е какви ще са действията на г-н Трифонов в следващите няколко месеца, година-година и нещо.

Не случайно казвам 2021 пролетта, защото съм от хората, които не смятат, че ще има предсрочни парламентарни избори, за разлика от някои мои колеги. Европейските и местните избори показаха по-скоро запазване на това статукво. Говоря всичко това при условие, че няма форсмажорни обстоятелства, които може да преобърнат всичко – говорим от днешна гледна точка: не се очаква подобно нещо."
 
За изборите в БСП Димитър Ганев смята, че не може да се говори за разцепление при социалистите. Напрежение има вътре в тартията, не е тайна – от 2 години може би между ръководството и вътрешната опозиция.

Въпросът е че вътрешно-партийната опозиция няма този силен инстумент в партийните институции в Национален съвет, изборът ще е пряк, а тя няма достатъчно хора в тези институции, за да смени устава, за да не е пряк изборът. Отскоро прекият избор е бетониран, защото има избор на председател, а самият конгрес ще е след прекият избор. Доколкото разбирам той ще е през май, а изборът – през април. 
 
На този етап ми се струва очевидно, че г-жа Нинова има по-добра позиция спрямо който и да е друг кандидат. Когато вътрешно-партийната опозиция имаше кауза, около която да бъде обединена - през април 2019 г. тя бе Станишев да попадне в листата, в този смисъл Станишев обедини необединимите части на вътрешно-партийната опозиция и нанесоха много тежък удар на Нинова, след като просто те я бламираха, защото тя предложи една листа, а на европейските избори се яви съвсем друга листа."
 
По думите на Димитър Ганев не е вариант Сергей Станишев да опита да се върне на "Позитано" 20 като лидер на БСП. "Не, категорично не мисля, и то по една много проста причина.

Първо той няколко пъти отрича, макар че това може да е политически ход, но г-н Станишев много ясно си дава сметка, че влезе ли в пряк сблъсък с г-жа Нинова на ниво членове на БСП, които да избират председателя, той най-вероятно ще загуби.

БСП и електоратът на БСП е специфична група. При тях щом партията те избрала определен председател, в случая Корнелия Нинова, съответно най-вероятно техният политически инстинкт ще следва да препотвърдят този избор."
 
Относно перспективите на президента Румен Радев, Димитър Ганев смята, че той ще търси втори мандат, а не влизането му в политиката като нов играч. "Трябва да имаме предвид, че преди година-година и половина се говореше за президентска партия, сега не се говори и причината е много ясна – през 2021 г. няма да има само един избор, ще има и президентски избори, те са през октомври, след парламентарните. 
 
В случая бъдете сигурен, че президентът Радев вече си прави сметка за тези избори. Ако за негова партия започне да се говори твърде усилено, това ще създаде огромно напрежение в БСП – и в ръководството, и в структурите и сред електората на БСП. Това е неприемливо за г-н Радев, защото той ще разчита на подкрепата на БСП на тези президентски избори. 
 
Ако Радев се яви като независим кандидат за президент или с някаква прото-партия тип движение и прочие и прочие, той най-вероятно няма да стигне до балотаж, защото ако прегледате историята на президентските избори, винаги на втори тур, на балотаж, отиват кандидатите на най-големите партии, а през 2019 г. се потвърди, че най-големите партии са ГЕРБ и БСП.
 
В момента тактическите ходове на Радев сочат, че ще търси подкрепата на БСП, а няма да прави опити да се доказва като феномен.

Тези му действия, ако спечели втори мандат, ще бъдат отвъд втория му мандат – да се доказва като феномен или да прави някакви действия в тази посока. Имайте предвид, обаче, че президентът Радев, като президент носи след себе си някакъв институционален рейтинг, и когато не си президент този рейтинг го няма. 
 
Едно е да си най-отгоре, над партийните боричкания, и просто да съветваш отгоре или да критикуваш, съвсем друга е ситуацията да си долу. Мая Манолова беше с най-високия рейтинг, това е доказателство, казвам го като социолог, рейтингът трябва да се гледа с внимание, но да не се фиксира. Имам чувството, че някои политици гледат с особена перверзия в рейтинга си."