Половината от пълнолетните български граждани подкрепят идеята за предсрочни избори. Това показват данните от национално представително проучване на агенция Афис, проведено за периода 3-5 август т.г.

По телефона са интервюирани 1200 пълнолетни лица. Видно от изследването е, че българските граждани смятат, че властта е зависима от корупция, че има много корупция по високи етажи.

49% от запитването посочват това основание като причина за предсрочни избори. Това коментира социологът Стефан Георгиев.

Един от десет посочват и други причини - олигарси и други, които влияят на управлението, посочи той.

Горещо проучване оповести колко хора искат предсрочни избори ГРАФИКИ

Половината от хората искат нови избори веднага. 19% искат запазване на кабинета в тази конфигурация на властта. 16% искат смяна на министри, а 15% избират нов кабинет. 

Консолидацията на хората, които гласуват традиционно за управляващата коалиция - ГЕРБ и Националистическата формация, не са толкова мобилизирани. Сред тях има също доста голям дял, който иска нови избори. Едва 27% от гласувалите за Обединени патриоти искат запазване на сегашната власт, посочи социологът.

"Често се казва, че протестът е само в София, а София не е България, оказва се, че не е така. Нови избори искат половината от запитаните в страната, половината от запитаните в София, но 58% от запитаните в областните градове. Така че навсякъде в страната има нагласа, че трябва да има оставка и нови избори", заключи Георгиев.