Натрупването на всички скандали някакси трябваше да доведе до тази ескалация. Дори освобождаването на министри сега очевадно не проработи. Това коментира социологът Евелина Славкова от Изследователски център "Тренд".

"Това, което ни предстои зимата - с икономическата криза, няма как да не доведе до тежки последици в България. В крайна сметка нашата икономика е свързана с това, което се случва отвън", коментира тя. 

И допусна, че ако лятото има стихване на протестите, то през есента те отново ще назреят. 

Пред БНТ Евелина Славкова отбеляза, че София е център на недоволството. Тя припомни, че трудности за правителството е имало още с кметските избори.

"Беше много трудно на Фандъкова да спечели изборите. Видяхме нещо, което не сме виждали, това беше обединение на леви избиратели с избиратели на демократичната общност в подкрепа на Мая Манолова", каза социологът.

Според нея хората са видели възможност президентът Румен Радев да е техен водач, но тя излиза от своите правомощия.

"Ролята на президента е да коментира, да изразява общественото мнение, но понякога изказванията са звучали като лидер на политическа партия", смята Евелина Славкова.

Политологът и преподавател Борис Попиванов пък смята, че протестите са израз на липса на цялостна стратегия както за справянето с коронавируса, така и за дългосрочно развитие на страната. 

"Протестът ускори съществуващи преди това процеси на усещането на липса на нова визия, на нова цел в бъдещето", смята той.

По думите му кабинетът все повече се асоциира с отделни мерки, които обаче не създават предсказуемост.

И Евелина Славкова, и Борис Попиванов напомниха, че в провинцията хората се интересуват главно от социално-икономическото си състояние и ако през есента икономическата криза се задълбочи, това може да предизвика нова гражданско недоволство.