„Ако направим ретроспекция на последните три избора, ще видим, че когато БСП е консолидирана и мобилизирана, изборите минават под егидата „Двубой на върха”. БСП и ГЕРБ са като скачени съдове”.

Това коментира Васил Тончев, директор на социологическата агенция „Сова Харис” в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините”.

Тончев смята, че от това дали БСП ще се консолидира преди бъдещите парламентарни избори, зависи до голяма степен и колко партии ще влязат в Народното събрание. Ако социалистите са разединени, те ще са повече, ако БСП е обединена – по-малко партии щели да влязат в парламента.

„Това, което излъчва БСП от гледна точка на социалистите, не е добро”, сочи още проучването на „Сова Харис”, цитирано от Тончев. „Шест пъти повече са хората, които мислят, че БСП излъчва прекалено много скандали и разединение, от тези, които смятат, че е обединена”, обясни социологът.

„Има два разказа. Единият е на ГЕРБ. Той е, че България се развива положително, че се изгражда инфраструктурата на страната и икономиката ѝ. Другият е на БСП, според които управлението е вредно и веднага трябва да има нови избори. Разказът на управляващите печели повече хора”, подчерта Тончев.

Според него в БСП има две тенденции – консервативна и либерална. Корнелия Нинова като лидер предпочита по-консервативната линия, която се харесва на голямата част от избирателите на социалистите.

Други хора в по-висшите редици на партията обаче смятат, че е време за промяна, след като на три пъти тази линия не е донесла победа на изборите. „Следващият лидер на БСП трябва да обедини тези 2 линии”, заяви Тончев.