Ако вземем предвид, че търговията между Украйна и Китай 3 пъти превишава тази с Германия (при условие, че украинската икономика е критично зависима от практически отрязания руски пазар), тогава перспективата за икономически колапс на „независимата'' в средносрочен план при перспективата от скандал с Китай става ясна.


Особено при нарастващите усложнения с Беларус и неизбежното зануляване на транзита на газ от Русия.

САЩ се опитват да подкопаят Китай и позицията му в Украйна, но ще излеят водата заедно с бебето. Същото е положението и с Русия. САЩ отнемат, но не дават нищо в замяна.

Усложненията в Украйна са неизбежни, и това ще се отрази на вътрешнополитическата ситуация, превръщайки всички играчи и техните съюзи в нестабилни разлагащи се субстанции.

Президентството на Зеленски е само началото на този процес. Въвеждането на власт на преките представители на американските транснационални корпорации само ще задълбочи хаоса и ще засили центробежните тенденции, а гаулайтерите няма да се справят с Украйна.

Нарастващият дълг към МВФ и катастрофалната зависимост на Украйна от краткосрочните заеми, съчетани с предстоящото наказание на Киев от Пекин, ще гарантират криза на украинската държавност през следващите 3 години.

Особено след историята с "Мотор Сич", която нулира инвестициония рейтинг на Украйна.

Икономическите процеси са инертни, но тази инерция не е безкрайна и тя затихва.

Проектът за САЩ за Украйна не е достигнал до самодостатъчност и сега вече е ясно, че той изобщо няма да проработи и това е основното при оценката на неговата жизнеспособност.

Значението на Украйна за САЩ ще намалее, тъй като газът за Европа все пак ще потече през други територии, а до 2030 г. тенденцията на зелена алтернативна енергия ще се увеличи в областта на търсенето на въглеводороди.

Тук не става въпрос за вятърна енергия, а за бърз растеж на сегмента на електрическите превозни средства.

При целия скептицизъм на експертната общност тук се проявяват тенденции, за които вече е нелепо да продължавет да се надсмивате над тях.

Всички подразделения на концерните Volkswagen и Audi напълно спряха всичките си разработки по модернизацията на двигателя с вътрешно горене. Настоящият ред ще продължи, но печалбите ще дойдат от електрическите превозни средства.

Volkswagen е най-големият автомобилен производител на земята и оценките му не са фантазии. Преди VW планираха да се откажат от двигателя с вътрешно горене до 2026 г. и да приключат напълно с него през 2040 г., но сега осъзнаха, че процесът върви много по-бързо.

Световният пазар на електроавтомобили нараства с 60% всяка година. Тук Тесла на Илон Мъск е водещ играч, който е далеч напред в състезанието. Китай върви по неговите стъпки.

Докато те се смееха на Мъск, той създаде своя собствена затворена екосистема в производството на електрически превозни средства и съсредоточи в своите ръце всичките си разработки, капацитети, патенти, продажби, сервиз (компоненти, резервни части, зарядни станции).

Това са 6 години пред конкурентите в състезанието.

Ръководителят на VW Group Херберт Дийс призна през 2019 г.: „Тесла създава бъдещето, а ние просто го догонваме“. Според оценката на банка Oppenheimer, обявена в навечерието на 2020 г. за инвеститорите от Уолстрийт, Тесла има шанса да стане гробокопача на всички големи автомобилни концерни.

Без значение е как се развиват процесите, но едно е ясно - идва шестият технологичен ред със своите затварящи технологии. Преди това този процес беше задържан, но сега го форсират.

И този процес се опитва да ръководи най-големите корпорации, чиито продукти влияят върху потреблението на въглеводороди, намалявайки търсенето на петрола и увеличавайки турбуленцията на газовия пазар. Структурните промени на този пазар ще доведат до геополитически промени.

Създава се свят, в който няма място за днешна Украйна. Стойността му за Запада остава само като военен плацдарм, но тази стратегия е скъпа и все по-безсмислена, защото ядрената война е нерентабилна, а алтернативните пътища и процеси вече са набрали сила. Какво да правим с Украйна, която ще е там по това време? Ще стане ли една голяма зеленчукова градина за Monsanto и другите производители на ГМО?

Безперспективността на Украйна тласка САЩ към нейното утилитарно използване. Това са предимно военните приключения на руската граница. А Украйна няма силите за живот, нито силите за смърт. И това е най-болезнената ситуация от всички възможни.

Превод: „Труд“/Павел Павлов