Властите по света предприеха драстични мерки за борба с коронавируса. Очаква се след минути да се разбере от извънредното съвещание на кризисния щаб при премиера Борисов какви нови разпоредби ще предприеме България за справяне със заразата на COVID-19.

Ето какви мерки предприеха редица държави:

Гърция съобщи днес за първи смъртен случай от коронавирус
– 66-годишен мъж, който се е върнал от поклонение в Израел и Египет в края на февруари. Мъжът е имал скрити здравословни проблеми, съобщи здравното министерство.

В Гърция за две седмици затварят  всички нощни клубове, кина и фитнес зали.

Към снощи броят на потвърдените случаи на Ковид-19 в Гърция е 99.

В същото време пътници на борда на ферибот са поставен под карантина като предпазна мярка, след като член на екипажа заявил, че не се чувства добре.

На борда на ферибота, който е на пристанище на о-в Лимнос, са 341 души и 77 души екипаж.

От днес в Турция за седмица затварят всички училища, а университети - за три седмици заради коронавируса, обяви говорителят на турския президент Ибрахим Калън, както и уточни, че всички спортни прояви ще се състоят без публика до края на април. 

COVID-19 спря влаковете Истанбул-София

Нови пет случая на заболели от коронавирус днес бяха регистрирани в Хърватия. С тях броят на болните нарасна на 24 души. Това е и броят на заразените в Сърбия, където също беше съобщено за нови случаи.

Важно! Сърбия затвори три гранични пункта по границата с България

Полша също съобщи днес за първи смъртен случай от коронавирус в страната – в Познан. Дотук заразените поляци са 47.

Първата жертва на болестта в Австрия е 69-годишен виенчанин, съобщиха днес местните власти. Общо 302 австрийци са заразени с коронавируса, четирима са се възстановили. 

Словакия от своя страна обяви, че всеки гражданин, който се връща от чужбина, ще бъде подлаган на 14-дневна карантина.

Моловете ще бъдат затваряни през уикендите, отворени остават магазини за храна и аптеки.

Въвеждат се и гранични проверки, спират се международни пътувания от и до страната. Затварят се училища, съобщи премиерът Петер Пелегрини. В страната има 16 потвърдени случаи на заразата.

Словения обяви епидемия в страната. Според премиера Марян Шарец, това е необходима мярка, предвид случващото се както в Словения, така и в съседните държави.

В Холандия потвърдените случаи на заразяване с коронавируса се увеличиха днес до 614 от 503 ден по-рано.

Здравните власти в Испания отчитат драстичен скок на смъртните случаи от коронавируса - до 84 днес от 47 вчера. По-рано днес стана ясно, че министърът на равенството на Испания Ирене Монтеро е заразена с коронавирус, а вицепремиерът Пабло Иглесиас е поставен под карантина. Испанското футболно първенство прекратява срещите от първа и втора лига за две седмици. Правителството одобри пакет от 2,8 млрд. евро за спра

Строги мерки срещу коронавируса влизат в сила и в Чехия. 

Премиерът на страната Андрей Бабиш обяви извънредно положение за 30 дни, което влиза в сила от днес. Забранява се посещение в ресторанти след 20 часа, както и всякакви публични прояви с участието на над 30 души. На чехите се забранява да посещават рискови държави, а на чужденци от рисковите райони, включително Франция, Германия, Австрия и Великобритания, да влизат в Чехия.

Правителството на Литва съобщи днес, че затваря всички училища, университети и детски градини за 2 седмици. 

Норвегия също затваря всички детски градини и училища след подобна стъпка на съседна Дания.

В Канада премиер Джъстин Трюдо и съпругата му Софи са в домашна карантина, докато излязат изследванията ѝ за коронавирус. В страната към момента има  над 100 потвърдени случая на заболели.

Очаквайте след минути новини от извънредното заседание, което премиера Бойко Борисов свика. Министър-председателят ще обяви какви нови мерки ще бъдат предприети в България, за да бъде овладяна заразата.

БЛИЦ уточнява, че срещата в Министерски съвет продължи над два часа, а от правителствената информационна служба пуснаха снимки от заседанието.

Малко по-късно премиерът Бойко Борисов каза, че ще поиска да бъде обявено извънредно положение в България.

След това министър-председателят каза какво точно представлява това безпрецедентно предложение, но и отправи куп гневни въпроси, заради коронавируса.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!