Великобритания предприе поредица от прикрити атаки срещу руските лидери и техните интереси, разкри бившият секретар на британското правителството лорд Седуил, цитиран от вестник The Times.

Лорд Седуил каза, че са били организирани тайни операции срещу президента Путин и неговите най-високопоставени съмишленици и сигнализира, че това включва разгръщане на наскоро обявените британски офанзивни киберспособности.

„Поредицата от дискретни мерки“ бяха използвани за „налагане на цена, по-висока от тази, която биха могли да очакват“, каза той в интервю за Times Radio. За първи път високопоставен британски бивш служител потвърждава подобна тактика.

Разкритието бележи ескалация на британските действия срещу „възраждащата“ се Русия. Великобритания и нейните съюзници увеличиха обществения си натиск върху Кремъл заради нарушенията на Москва на международното право през последните седмици.

Лорд Седуил, който беше и съветник по националната сигурност, преди да подаде оставка миналия месец, отказа да разкрие точния характер на действията, „защото са тайни“.

Но той разкри, че те са насочени към към „уязвимите места на руските олигарси – например скритите им пари“. Той също така призна, че управлението на Доналд Тръмп е предизвикало „някои възходи и падения“ , но според него да си имаш работа със САЩ може да бъде като „танцуване с бронтозавър“.