„Ако някой e помолен да назове периода на световната история, през който човешката раса e в най-щастливото и проспериращо състояние, той без съмнение ще посочи периода между смъртта на Домициан и възхода на Комод“, пише Едуард Гибън в книгата си "Упадъкът и падането на Римската империя."


"Огромните простори на Римската империя бяха управлявани от абсолютна власт, ръководени от добродетел и мъдрост."

Тя е стабилна, спокойна, справедлива и просперираща. Обаче само един недостатък прави края ѝ неизбежен: тя зависи от характера на само един човек - нейният император.

Този свят е в миналото. Днес, в контекста на такава пандемия, която се случва веднъж на век - и която избухна след глобалната финансова криза от 2008 г., атаките на 11 септември, войните в Афганистан и Ирак, прекрачването от червените линии в Сирия, възхода на режимите на Владимир Путин и Си Цзинпин, пристигането на Доналд Тръмп и Брекзит, невероятната сила, авторитет и усещане за неизбежен триумф, които Западът имаше само преди няколко десетилетия, изведнъж изчезнаха.

Така приключва американската ера и започва китайската ера?

За да разбера какво точно се е случило и защо е толкова важно, разговарях с политици, външнополитически специалисти и правителствени служители в САЩ и Великобритания. Въпреки че все още няма съгласие между тях за това кога и как е приключила предишната ера - и какво ни обещава това в бъдеще - нещо подобно на общо разбиране вече започва да се оформя: на първо място, златната ера на 90-те никога не е съществувала в действителност.

Подобно на Римската империя, за която пише Гибон, тя е структурно непоправимо дефектна, компрометирана от арогантната ни вяра в самосъздаден мит за неизбежното превъзходство.

За мнозина, независимо дали те са представители на радикалната левица или популистката десница, изглежда, че колкото по-далече се отдалечим от 90-те и началото на 2000-те, толкова повече дефекти се появяват:

бърза глобализация, очевидно безболезненото влизане на Китай в Световната търговска организация, създаването на обща Европейска валута при липсата на необходимите инструменти за ефективно управление, невъзможността да се регулира кредитирането с висок риск, безусловната подкрепа за идеята за свободно движение на работна ръка и капитал, очевидно безкрайните войни в Близкия изток.

Бързият крах на либералния демократичен глобален ред травмира много от бившите му жители, оставяйки ги политически бездомници, залитащи през сегашния разрушен пейзаж в състояние на объркана скръб и надежда, че по някакъв начин старата реалност може да бъде възстановена. Тук, във Великобритания, виждаме копнеж за времената преди Брекзит и преди финансовата криза, за центристки политически консенсус, който доскоро изглеждаше вечен.

В Съединените щати тези чувства се изразяват в надеждата, че републиканците могат да се върнат към принципите на политиката на Рейгън или че демократите трябва просто да се върнат в ерата на Барак Обама.

Според тези, с които разговарях, пандемията демонстрира необходимостта да оставим тази ера в миналото възможно най-скоро - вместо да копнеем за нейното завръщане. Днешните проблеми са пряка последица от грешките на онази епоха.

„Тогава имаше арогантно убеждение, че определени събития са неизбежни“, ми каза Том Кели, който беше прессекретар на Тони Блеър от 2001 до 2007 г.

Той ми разказа за пътуване до Пекин в момент, когато Пекин обеща готовността си да се демократизира отдолу нагоре. „За да бъда честен, искахме да го чуем твърде много“, каза Кели. Същото може да се каже за Ирак след прокуждането на Саддам Хюсеин и Саудитска Арабия под жестокото управление на кралското ѝ семейство, към чиито безкрайни обещания за планирана модернизация Западът се довери твърде лесно.

Поглеждайки назад, мащабът на нашата наивност е поразителен: невъзможността да се предвиди внезапният масов приток на жители на Източна Европа след разширяването на Европейския съюз през 2004 г. и влиянието, което имаше върху вътрешната политика на отделните страни; недостатъци, вградени в общата европейска валута, които са минали странично в Европа от 2008 г. насам; неуспех да се разработи план Маршал за Русия след разпадането на Съветския съюз и да се предвиди реакцията на Русия на разширяването на НАТО.

Войните в Близкия изток и, разбира се, широко отворените врати към Китай, които ускориха промените в световната икономика. Ема Ашфорд, сътрудник от Института „Като“, либертарианска изследователска и образователна организация, ми каза:

„Когато говорим за външна политика, мисля, че твърде често пренебрегваме факта, че много от негативните тенденции, които ние наблюдаваме днес, са преки последици от решенията, взети през 90-те и началото на 2000-те. "

Кога точно тази епоха приключи, все още се обсъжда. От гледна точка на някои от тези, с които разговарях, завършва на 31 декември 1999 г., когато Владимир Путин идва на власт в Русия, или през 2000 г., когато Бил Клинтън подписва „постоянни нормални търговски отношения“ с Китай, или 11 септември 2001 г., което бележи началото на двете десетилетия смут в Близкия изток.

Други посочват инвазията през 2003 г. в Ирак, както и бързите промени в Европейския съюз от 1999 г. до 2004 г., включително въвеждането на единна валута и разширяването на блока на изток. Хелън Томпсън, професор по политическа икономия в Кеймбридж, ми каза, че докато е трудно да се определи точния момент, когато старият свят свършва и дава път на нов свят, до 2005 г. е ясно, че светът се е променил безвъзвратно.

„Можете да намерите много тенденции, които придобиха значение през десетилетието след 2005 г.“, каза тя.

Повтарям: решенията на един свят допринасят за идването на следващия. Тръмп не е причината за новия свят, а е следствие от провалите на стария.

Ако 2005 г. беше годината, в която старият свят се изчерпа, то 2008 г. беше годината, в която беше екзекутиран. 2008 г. е годината на най-големия крах, първата криза в световната икономика.

Този срив разкри не само структурните слабости на отделните икономики, но и недостатъците в структурата на глобалната икономика като цяло, а именно финансовата взаимозависимост, подкрепена от долара и Федералния резерв като краен кредитор и наистина международните вериги за доставки.

Това доведе до бързата мобилизация на Г-20 - новият световен елит, който се стреми да защити света от потенциална рецесия. Въпреки това, последиците от световната финансова криза поставят под съмнение самото съществуване на еврото, както и способността на правителствата да защитават жизнения стандарт на своите граждани. Те също потвърдиха статута на Китай като втората най-важна суперсила на нашата ера - друга незаменима нация.

Взети заедно, всички тези събития показват, че старият свят е бил толкова уверен в силата си, че е посял семената на проблемите и предизвикателствата, пред които сме изправени днес - стратегическо съперничество с Китай, реваншизъм на Русия, дисбаланс в НАТО, противоречия в Европейския съюз. както и кризи на доверие и идентичност във Великобритания и Америка.

През 90-те и началото на 2000-те, в разгара на увереността в своите идеологически позиции и геополитическа сила, Западът не осъзна, че стените, защитаващи гражданите му, са доста тънки. Вдъхновени от своите успехи, новото поколение лидери имаха от негова гледна точка по-верни отговори от тези на предишното поколение - те си представяха себе си като владетели на империя на либералната демокрация.

Но тази вяра се основаваше на илюзия. В течение на 20 години установихме, че многостранността и либералният интервенционизъм са само удобни, но не и задължителни, че националните държави не са нещо от миналото, че идеологията и идентичността все още са от голямо значение за обикновените хора, че глобализираната икономика е неработоспособна, че в крайна сметка господството на Запада не е предопределено.

Сега, изправени пред пандемията на коронавируса, открихме, че икономиките по света могат да се свият с 20% за една нощ поради заразна болест, случайно предадена на хората от прилеп някъде в Китай.

Разговарях с Леон Панета, бивш министър на отбраната на САЩ и директор на ЦРУ при администрацията на Барак Обама, който ръководеше апарата на Белия дом при Бил Клинтън, за да разбера какво мислят онези, които са служили в ръководството на страната през тези две епохи.

От гледна точка на Панета, днес светът преминава през „нова ера на управлението на Нерон“, а през ноември Съединените щати ще имат избор: „Ще излекуваме ли страната си и ще я върнем на път, или ще продължим да бъдем държава в упадък, империя в състояние на упадък. " (Жестоката ирония е, че през последните 20 години Джо Байдън участва в почти всички решения, които в крайна сметка доведоха до упадък на Съединените щати.)

Някои от онези, за които говорих, смятат, че всеки анализ на тази епоха трябва да се прави внимателно, като се избягва прекомерното коригиране и без това да се основава на предпоставката, че всички тенденции от 90-те и началото на 2000-те са погребани. Висш съветник на британското правителство, близък до министър-председателя Борис Джонсън, ми каза, че ако се замислите няколко години предварително, вероятно е президентът Байдън да присъства на срещата на върха в Давос за укрепване на глобалната икономика.

Основите на международния ред могат да бъдат оспорвани, но досега те не са загубили своята сила.

Всъщност в кратък период от време след края на Студената война получихме теза под формата на либерална глобализация под ръководството на Запада, след това антитеза под формата на национализъм на Тръмп и издигането на Китай на Си Цзинпин и след известно време трябва да дойде моментът на тяхното синтезиране, което ще се превърне в нова твърда норма. Тази визия за света - която остава по същество непроменена - е в основните интереси на Великобритания, заяви официалният представител.

Всяко голямо събитие през двете десетилетия след края на века променя политическия пейзаж, но мина известно време, преди да може да окаже влияние върху предпочитанията на избирателите и върху лидерите. Същото се отнася и за пандемията. Всяко голямо събитие през последните 20 години проби дупка в политическата реалност, която приехме за даденост.

Докато гледаха как тази реалност избледнява, избирателите в Европа и САЩ реагираха като изразиха гнева си от спада в определени области, липсата на растеж на заплатите и отворените граници. С течение на времето това постепенно нарастване на недоволството преля в Брекзит и избирането на Доналд Тръмп, популизма на левите и десните и наскоро нови, по-мощни либерални контра-движения, въплътени от лидери като френския президент Еманюел Макрон.

Днес Западът преживява нова мащабна криза, която в своя обхват е може би по-значима от атаките на 11 септември, последвалите войни, Арабската пролет, разширяването на Европейския съюз и глобалната финансова криза.

През две десетилетия след 11 септември, каза Панета, последователните американски администрации - републиканската и демократичната - се разсеяха от събитията, съсредоточиха се върху вътрешните работи и в резултат на това оставиха вакуум в световното лидерство, от което техните опоненти се възползваха.

Вместо за стратегически за нов, нововъзникващ свят, САЩ се потопиха в състояние на непрекъснато управление на кризи, реагирайки, оттегляйки се и демонстрирайки неспособността си да удържа противници в рамките, на което Америка очерта. Светът днес е следствие на миналото. „Платихме цената за това“, добави Панета.