Изострянето на ситуацията в Украйна ознаменува появата на истинския постамерикански свят. Това пише в свой анализ американското електронно издание The Intercept. 

Част от страните от Азия, Африка и Латинска Америка неочаквано за САЩ избраха неутралния път, отказвайки се да заемат страната на някого в конфликта. Тези страни не се присламчиха към един или дриг блок, както им се налагаше да правят по време на "Студената война", констатира се в статията.

Китай, Индия, Бразилия, Турция, Индонезия, Южна Африка и Мексико останаха в страна, съпротивлявайки се на призивите дипломатически да изолират Русия или да се присъединят към санкционната кампания против икономиката ѝ. В ООН групата афикански държави, сред които ЮАР, се въздържаха от приемането на резолюции, насочени към изолирането на Русия, пишат авторите на материала. 

Неутралната позиция на тези страни очевидно, бе шок за мнозина от западния елит, отдавна свикнал да казва какво да правят на другите страни, каква геополитическа позиция те трябва да заемат, пише The Intercept. 

По-голямата част от света предполага, както пишат авторите на статията, че след десетилетна агресия и злоупотреби от страна на официален Вашингтон авторитетът на САЩ започва да залязва. Смес от грешки и своеволия води Запада към упадък, а заедно с него западнаха и много ценности, които той породи. 

"За добро или или лошо, каквото и да се случва занапред, ще има пълен разрив с последните няколко века на западна хегемония не само в политиката, но и в културата и в идеите", прави извод изданието.