По време на Студената война съревнованието между двете страни достига опасни измерения, а и след нейния край винаги се задава един въпрос – кои военноморски сили са по-добри? Съперничество има и между най-добрите подводници на Вашингтон и Москва, които имат слаби и силни страни. The National Interest се опитва да отговори на важния въпрос.
Американците излязоха от Студената война като господари на океаните по отношение на подводниците. След повече от две десетилетия господство, обаче, под морското дъно се задава предизвикателство и заплаха за трона. Нека една срещу друга поставим подводници от клас „Ясен” и „Вирджиния”.

Подводната машина „Северодвинск” е гордост на руския флот. Тя е многоцелева ядрена подводница с крилати ракети от четвърто поколение. Конструкцията й започва през 1993 година и е планирано да бъде представена пет години по-късно, но заради бюджетни проблеми се налага отлагане. От няколко години насам подводницата вече плава в открити води като част от руските военноморски сили.

Плавателният съд „Северодвинск” е дълъг 119 метра и има водоизместимост от 13 800 тона. Екипажът се състои от 90 души – по-малко в сравнение с американския конкурент, което пък е за сметка на по-високо равнище на автоматизация. Подводницата има 200-мегаватов ядрен реактор, който позволява да се достигне скорост от над 30 възела под вода. Според някои експерти машината може да развие скорост и от над 35 възела (65 км/ч).„Северодвинск” може да се похвали с осем торпедни тръби (четири от които 650-мм) и крилати ракети „Калибър”, способни да поразят различни по вид цели. За допълнителна мощ подводницата е оборудвана и с вертикални пускови шахти за ракети, сред които и противокорабните „Оникс”. Те са свръхзвукови ракети със среден радиус на действие.

Подводниците от клас „Вирджиния”, от своя страна, са с четири метра по-къси от руската, но за сметка на това водоизместимостта им е два пъти по-малка. Екипажът се състои от 113 души, а машината е задвижвана от ядрен реактор General Electric SG9. Под вода подводницата може да развие скорост от 35 възела.

Подводният кораб разполага само с четири торпедни тръби (533-мм), способни да изстрелят дистанционно управляемо торпедо Мк-48. Подводниците имат и противокорабни крилати ракети „Харпун”, които могат да поразяват различни цели. Подводниците от клас „Вирджиния” са въоръжени и с ракети „Томахоук”.

При пряк сблъсък кой ще има надмощие? Подводниците са най-технологичните машини от този тип и в двата флота. „Северодвинск” е по-бавен, но може да се гмурка на по-големи разстояние. „Вирджиния” имат преимущество в сонарното засичане, а освен това е и по-тих.
То отношение на битките под вода, тези два компонента са ненадмината комбинация, даваща голямо преимущество на американците, посочва изданието. „Северодвинск” може да реагира по-бързо на внезапна възможност за прихващане на мишена благодарение на свръхзвуковите си крилати ракети „Калибър”.

В краткосрочен план американските подводници от клас „Вирджиния” имат леко преимущество над руската „Северодвинск”. В дългосрочен план в съперничеството между подводниците ще се включат и безпилотните подводни апарати, както и множество други нови технологии.

 


 
Източник: fakti.bg