По време на най-тежката криза от началото на мандата си, Румен Радев все още не е свикал Консултативния съвет за национална сигурност. Това би трябвало да е един от най-важните органи по време на тази криза. Това сподели на личния си профил във "Фейсбук" народният представител от ГЕРБ Тома Биков. 

"При адекватен президент, КСНС би могъл да се превърне в поле на съгласие и инструмент за координация между партиите и основните институции в държавата. Ако КСНС беше свикан преди 3 седмици, можеше оттам да се стигне до идеята за извънредното положение, както и до договаряне на пакет от законодателни мерки. Само, че преди 3 седмици Радев предпочиташе да се шегувва с коронавируса", продължи той.  

"Днес Радев налага вето на законопроекта, който регламентира извънредното положение. Прави го по начин, по който налагаше и предишните си вета. Със същите думи и със същото изражение. Кризата минава покрай него, а липсата на рефлекс го поставя извън целия неин контекст.

Един президент става важен в тежки времена. Тогава се проявява неговата решителност, адекватност и потенциал да намира точките на съгласие в обществото. В такива моменти Радев се скатава. И това не помага, а пречи на разрешаването на тази криза", заяви още Биков в публикацията си.