Да се критикува е лесно, да се правят оценки на определени поведения в една ситуация е малко неоснователно. Това заяви бившият началник на отдел „Убийства” Ботьо Ботев, коментирайки  горещата новина от тази седмица за убийството на избягалия от софийския затвор Владимир Пелов в Ботевград.
„Би трябвало да се направи една съществена преоценка по отношение на цялата дейност от бягството на убития затворник Владимир Пелов и Радослав Колев до движението и поведението им. Ако това се направи, Радослав Колев може да бъде заловен. Ако не се е случило нещо друго с него”, посочи той пред bTV.

„Кое е наложило да се разделят с Пелов, дали не се е оказал в негова тежест”, коментира още той.

„Съществува една теза - не съществува ли трети човек”, добави Ботев.

По думите му, основна грешка в работата на разследващите е недооценка на личността на Пелов, на неговите нрави, на поведението му в миналото, както и на неговия интелект. „Това са много сложни неща, които трябва да се изяснят много прецизно.

„Това, че не е осъществен контрол в района на Ботевград по отношение на най-близките му хора е много съществен пропуск. Едно лице като него не може да живее само. Той ще потърси контакт за съдействие и помощ сред най-близките. И тук възниква въпросът: къде са те, какви са, какъв контрол е установен над тях”, каза още бившият шеф на отдел „Убийства”.

Според него е напълно нормално, когато човек се укрива, да промени външността си. „Това обаче не означава, че може да промени съществени черти от своята физиология”, посочи Ботев.
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ