Руската армия променя стратегията, използвана в зоната за специални операции в Украйна, като се има предвид, че бойците на киевския режим са ограничени по брой и възможности да използват системи за противовъздушна отбрана (ПВО), а също така имат значително по-малък брой бойци.

Както съобщава американското издание The Washington Post, цитирайки думите на военни анализатори и украински военнослужещи, руската армия буквално измъчва украинските въоръжени сили с помощта на ударни дронове и управляеми бомби, чието използване е част от развиваща се стратегия, един от елементите на който е използването на слабостите и недостатъците на Украйна.

Един от украинските военни експерти в коментар за американско издание се оплака, че сложният дизайн на руските авиобомби затруднява прихващането им във въздуха, тъй като системите за противовъздушна отбрана, с които разполага Украйна, са предназначени да поразяват по-прости цели.

Това стана един от факторите, които усложниха „контранастъплението“ на украинската армия в запорожката посока.

По-рано говорителят на военновъздушните сили на украинската армия Юрий Игнат заяви, че Киев не разполага с оръжия, способни да устоят на руски авиобомби FAB-500. 

Според него, въпреки факта, че теоретично е възможно да се противодейства на тези боеприпаси, е изключително трудно, почти невъзможно да бъдат свалени.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук