Лъжци, крадци и схемаджии. Това са само част от определенията за разследваната у нас и в чужбина криптопирамида NEXO, публикувани от стотици гневни вложители, ужилени от нея за времето от 2019 г. досега, пише Стандарт нюз бг.

Коментарите са направени в една от най-големите платформи в света за отзиви на клиенти на различни бизнес корпорации – trustpilot.com.

Създаден в Дания през 2007 г.  уебсайт, в който всеки месец се публикуват над 1 млн. рецензии за регистрираните в нея бизнеси.

Първите отзиви за NEXO в нея са от пролетта и лятото на 2019 г., от когато датират и първите сигнали срещу криптопирамидата, разследвана за измама на вложители, незаконни практики, пране на пари и нарушение на санкциите срещу Русия.

Така, през юни 2019 г. вложител в нея от  Испания предупреждава: „Не инвестирайте в NEXO!“. И разказва, че е депозирал 50 евро, но след като се наложило да премине 3 стъпки на одобрение през 3 различни сайта, получил само равностойността на 38 евро (43 долара) в криптовалута.

„Те може и да обещават 8%, но вземат 25 % още при влагането на депозита“. През следващите месеци негативните коментари като  този нарастват лавинообразно, като само отзивите с по 1 звезда (т.е. най-лошите) са 411.

При това с две важни уточнения – това е броят само на коментарите на английски (в платформата има и опции за писане на различни езици) и само тези,които са оцелели от войната с ботове и трол мрежа, поведена от NEXO срещу измамените вложители, дръзнали да се оплачат в мрежата.

При анализа на коментарите се откриват цяла дузина, в които авторите им разкриват и механизма, по който от криптопирамидата успяват да се преборят с правилата на trustpilot.com и да заличат негативните отзиви.

Така, един от потребителите разкрива, че от компанията са подали сигнали срещу негови коментари, определяйки ги като „неверни“. „Написах негативно ревю, базирано на лошия ми опит (лошо обслужване и подвеждащи промоции).

Беше в сайта повече от година, но след това – година по-късно от NEXO му отговориха, като си признаха за ситуацията. Няколко дни по-късно обаче получих мейл от trustpilot.com, казващ, че NEXO са подали сигнал, че ревюто ми е невярно и го свалиха.

Те просто се опитват да заличат всички негативни коментари, надявайки се, че хората няма да отговорят, което показва лош морал и етика.

Това не е компания, на която бих вярвал“. Освен с автоматизирани отговори през ботове и с докладване след това до платформата, за да сваля негативните коментари, от NEXO активизират и цяла мрежа за генериране на позитивни отзиви.

Така от януари 2022 г. досега във форума на trustpilot.com са пуснати над 10 000 коментара с по 5 звезди от различни профили, направени обаче по доста идентична матрица – съдържат буквално по 2-3 изречения, хвалещи NEXO.

Целта на лавинообразната, очевидно дирижирана кампания по писане на коментари, е да потопи негативните отзиви и да лъска имиджа на криптопирамидата.

За това говори и фактът, че преди старта на 2022 г. за NEXO няма нито  един коментар с 5 звезди.

А защо точно тогава започва акцията? Най-прозаичният и логичен отговор е, че именно тогава и облаците над NEXO в САЩ и в други държави започват да се сгъстяват.

В Естония например финансовият орган на държавата вече е стартирал разследването, в резултат на което е постановено, че практиките на компанията не отговарят на законите на страната. Така именно през 2022 г. дружеството на NEXO в Естония е заличено от регистрите.

Пак в същата година криптопирамидата вече е обект на разследване и в САЩ, където общо 8 щата завеждат искове срещу нея за нелоялни и незаконосъобразни практики и подвеждане на клиентите.

В резултат на разследванията се стигна до споразумението от миналата седмица, с което според данните от световните агенции NEXO беше задължена да плати общо над 45 млн. долара глоби и неустойки.

Само по договорката между криптоплатформата и Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) глобата е 22,5 млн. долара, като споразумението задължава компанията да преустанови всякаква дейност в САЩ от пролетта на тази година, като се разплати с вложителите си там. За справка, пак от документа става ясно, че

US гражданите с депозити в NEXO са 112 000, като активите им са за 2,7 млрд. долара при това – без обещаните допълнително лихви. Пак през 2022 г. срещу компанията беше внесен иск във  Великобритания на обща стойност 126 млн. долара от хора, на които NEXO замразила сметките.      

Тук е моментът да се върнем обратно към коментарите в trustpilot.com, които впрочем дават доста ясна картина за „съмнителните практики“ (според определението на главния прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс), прилагани от създадената от бившия депутат от „Реформаторския блок“ Антони Тренчев, бившият акционер и съосновател на фирмата за бързи кредити „Кредисимо“ Коста Кънчев, също бившия съдружник в „Кредисимо“ Сокол Янков и синът на Лидия Шулева – Георги Шулев компания от старта й през 2018 г. досега.

От отзивите става ясно, че ужилването е вървяло по няколко линии. Едната е замразяване на депозити и задържането на активите в тях в продължение на седмици и месеци. Време, в което вложителите не могат да оперират с парите си, но NEXO може.

Втората – вземане на скрити такси при транзакциите чрез игра с курсовете и занижаване на първоначалния депозит, както е описано в случая с вложителя от Испания. Той е само един от множеството с подобни казуси в негативните коментари в trustpilot.com.

Третата линия е измама при бонус схемата. В типична за схемата „Понци“ традиция, от NEXO са обещавали парични стимули, ако регистрираните при тях хора доведат и нови клиенти. Тези, които го правят обаче, така и не са получавали обещаните бонуси, а когато се осмелявали да попитат за тях, депозитите им били замразявани.

На този фон направо бледнеят десетките коментари от гневни клиенти, обясняващи, че от платформата им искали лични данни и документи, които дори банките не изисквали.

Или пък тези като човек, представил се като Серджо от  Италия, които обясняват, че с „внезапното затваряне на акуанта“ им от компанията дори не давали шанс да си свалят данните от него, за да могат да проверят дали сумата, която им изплащат отговаря на действителната според съответните курсове на криптовалутите.

Пак тук е моментът впрочем да се отбележи, че стартираната през януари 2022 г. петзвездна лавинообразна кампания по четкане на имиджа на NEXO в trustpilot.com, стартирана през януари 2022 г., подозрително съвпада не само с проблемите на компанията в различни точки по света, но и с увеличението на служителите на компанията в България.

А също и с рязко засиленото тясно сътрудничество с издателската империя на Иво Прокопиев на криптопирамидата, чийто вицепрезидент Александър Починков е бивш висш кадър на „Икономедиа“.

От 2021 г. изданията на „Икономедия“ и най-вече флагманът на групата „Капитал“ играят ролята не само на рекламна платформа у нас на NEXO, но дори й предоставят и HR услуги, подпомагайки я в набирането на служители в България.

Така през 2021 г. броят им започва да се увеличава също лавинообразно, като 2022 г. вече е над 400 души. Обясненията са, че те са отговаряли за поддръжката на софтуерните продукти на NEXO, като обаче към момента публично няма детайлни данни за длъжностните им характеристики.

В това число и дали не са били заети с четкането на имиджа и свалянето на негативни коментари за NEXO в сайтове като trustpilot.com.

А ето и още няколко показателни за практиките на NEXO коментари от форума на платформата за отзиви:

„Лъжци, абсолютен фарс“

Тези са абсолютни лъжци и не може да им се вярва. Програмата им „Предложи на приятел“, обещава равностойността на $25 в BTC (биткойни), когато новият юзър направи депозит с минимум $ 100.

Аз доведох приятел и двамата имахме по $25 замразени в акаунтите ни в продължение на 30 дни. На трийсетия ден обаче в акаунтите и на двама ни пише, че бонусите са „отказани“.

Писах в чата на компанията, но оттам обясниха, че „приятелят не е покривал условията“. Това е пълен фарс и брутална лъжа.

„Акаунтът ми е заключен“

Компанията не следва собствените си процедури. След като от акаунта ми бяха откраднати активи за $120 000, те дори не ми помогнаха, освен че заключиха собствения ми акаунт.

„Никога  повече!“

„Парите ми изчезнаха завинаги. Никога повече. Обратният трансфер към мрежата Polygon (MATIC)  така и не пристигна. Няма обслужване от звеното за обслужване“.

„NEXO ми открадна парите и няма да ми ги върне. Измамници“

NEXO.io ми затвори акаунта без причина и не ми връща парите. Категорично не купувайте или продавайте през този сайт. Трябва да е бъде забранен. Те ми открадната парите и отказват да ги върнат.

„Схема и измама!!!“

След като имах акаунт в NEXO в продължение на 24 дни, днес – 24 януари 2023 г., не мога да получа sms с код за идентификация и около 2000 долара бяха откраднати от мен .

След като помолих да бъде оправен проблемът с есемеса, те изискват мое видео със звук, снимка на личната ми карта и на лицето ми. Тъй като вече веднъж съм минавал процедурата и съм доказвал самоличността си, считам, че парите ми просто са били откраднати от мен.

„След като попитах за бонуса си, те ми изтриха акаунта“

След като попитах за бонуса си, те ми казаха, че ще го получа. И изтриха акаунта ми. Стойте надалеч! Използват ботове, за да правят фалшиви коментари тук!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук