Обявяването на решението на САЩ за прехвърляне на танкове "Абрамс" в Украйна е резултат от компромис между Вашингтон и Берлин и всъщност "прикритие“, позволяващо на ФРГ незабавно да започне доставки на германските "Леопард-2" в Киев, докато изпращането на американските бронирани машини е планирано за по-късна дата, уверени са в редакцията на изданието The Washington Post.

След разговори с повече от 10 настоящи и бивши официални лица, както и такива, запознати с дискусиите, изданието твърди, че Вашингтон и Берлин дълго време не са успявали да постигнат компромис по въпроса за изпращането на танкове в Киев, предаде "Фокус".

САЩ са поискали разрешение от ФРГ да прехвърлят произведените в страната танкове "Леопард-2", налични както в самата Германия, така и в арсеналите на други съюзници на Вашингтон, които трябва да получат разрешение от Берлин, за да реекспортират машините.

На 25 януари американските власти обявиха намерението си да прехвърлят 31 танка M1 "Абрамс" в Киев. На свой ред германското правителство потвърди, че ще изпрати на Украйна 14 танка "Леопард-2" от запасите на Бундесвера и ще издаде разрешения за реекспорт от други страни.

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус заяви, че танковете "Леопард-2" ще бъдат изпратени в Украйна "до края на март".

Според The Washington Post, американците искат танковете германско производство да бъдат прехвърлени в Киев, тъй като Пентагонът смята, че ще бъде по-лесно за украинските военни да се научат да ги използват.

Освен това, според източниците на изданието, че за тях има достатъчен брой резервни части. Като цяло, според вестника, ФРГ и други страни сега имат в арсенала си около 2000 танка "Леопард-2".

Берлин обаче настойчиво настояваше изпращането на "Леопард-2" да бъде свързано с прехвърлянето на американски "Абрамс" на Киев.

Според изданието, германският канцлер Олаф Шолц е бил загрижен за потенциални ответни действия от Москва, ако Берлин предприеме тази стъпка едностранно. Освен това той не желае ФРГ да се възприема като пряк участник в конфликта.

Вашингтон обаче не е бързал да се съгласи на доставка на "Абрамс". Според служител на Пентагона, говорещ при условие за анонимност, според министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин би било "невъзможно“ за украинците да използват и поддържат тези танкове в краткосрочен план, тъй като те са твърде сложни и изискват много работа по дългосрочно обучение.

Тъй като те са оборудвани със секретни елементи, е имало опасения, че технологиите в крайна сметка могат да попаднат в ръцете на Москва, заяви друг американски военен служител. В тази връзка Пентагонът до последно се е съпротивлявал на идеята за изпращане на "Абрамс" в Украйна.

Според изданието изход от задънената улица е намерил държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. Той е предположил, че Вашингтон може да обещае да изпрати американски танкове "Абрамс" в Украйна, но по-късно - като част от "дългосрочните" нужди на Киев през следващите години. Това ще даде време на Пентагона да обучи украинската армия, като по този начин ще премахне основното възражение на Остин.

В същото време самото съобщение на Вашингтон за намерението му да достави американски танкове на Киев ще даде на Берлин необходимото "прикритие“ да започне доставките на своите танкове "Леопард-2" за Киев незабавно.

Според изданието Блинкен е предложил този компромисен вариант на президента Джо Байдън след поредния му разговор с германския канцлер, по време на който Шолц е продължил да настоява за изпращане на американски танкове.