По-рано днес Сотир Цацаров бе избран от народните представители да оглави КПКОНПИ. Депутатите приеха това решение със 165 гласа "за", 30- "против" и 3-ма "въздържали се". 

БЛИЦ се допита до Вежди Рашидов от ГЕРБ и Иван Ченчев от БСП за коментар на днешното парламентарно решение. 

"Изборът на Цацаров е много важен и сега ще ви обясня защо. Никой в залата и извън нея не може да каже, че Цацаров не е висока летва професионалист. Той вдигна много високо професионалната летва на българската прокуратура в годините на своя мандат и това е човекът, който през цялото време демонстрираше надпартийност и професионализъм", сподели Вежди Рашидов пред БЛИЦ.

"В момента, когато трябваше да го гласуваме за шеф на КПКОНПИ, онова което много злонамерено се ползва са неговите думи "да събудим катакомби". Това е метафора и е жалко, че много хора не я разбират. Трябва по-често да четат стихове и литература, за да разберат, че метафората е форма на изказ", допълни депутатът от ГЕРБ. 

"Цацаров е прав текст каза: "Както високо е вдигната летвата на българската прокуратура, време е да се вдигне авторитета и на тази комисия, която е много важна". И като имаме предвид, че е един принципен човек, няма грам съмнение, че той е тази марка, която ще направи една добра и надпартийна силна комисия. Дълбоко вярвам на този човек. Разбира се, всички имаме нужда от силна комисия и той ще вдигне на много високо ниво авторитета й", обясни още той пред медията ни. Рашидов бе категоричен, че очакванията към Цацаров са същите до сега.

"Той е такъв тип човек. Вдигна тази летва и се надяваме, че ще бъде същото и в тази комисия. Това е и поводът аз лично да гласувам за него. Държавата вече е стигнала до там, че трябва да се родят принципните хора. Тези, които наистина желаят да правим държава. Тя е необходима на всички ни и той го доказа в един много дълъг мандат като главен прокурор", каза той. 

Народният представител от ГЕРБ пожела следващият главен прокурор да не сваля летвата, която Цацаров е вдигнал и посочи, че прокуратурата вече е видима и разпознаваема и трябва да продължи да се работи в тази насока. 

"Няма значение, че двамата не са еднакви характери, защото не могат да бъдат. Единият имаше лостовете на силните думи, а другият има лостовете на силните действия. Крайният резултат е най-важен - да имаме държава, в която да има работеща правосъдна система", заключи той.

Депутатът от БСП Иван Ченчев също коментира изборът на Цацаров за шеф на КПКОНПИ.

"Нашата позиция я изразихме чрез председателя на парламентарната ни група. Вчера имахме решение на парламентарната група по отношение на това как да гласуваме. Зачитайки, както винаги, правото на свободна воля на всеки един от народните представителите на нашата парламентарна група, обясни той. "Ние в никакъв случай не оспорваме неговите професионални експертни качества. Смятаме даже, че той е един високо квалифициран и много подготвен човек и поради тази причина е получил такова високо доверие от своите колеги. В неговото изказване имаше едно признание, в което той каза, че трябва да "съживи" тази комисия" допълни той пред медията ни. 

"Ако трябва да бъде съживена, това означава, че тя до сега не е работила както трябва. Това е нещо, за което предупредихме още по време на миналия избор за председател тук в народното събрание. Смятаме, че до момента комисията не е била ефективна и се надяваме за напред да бъде", заключи Ченчев пред БЛИЦ.