В анализ по Скай нюз по повод на изявленията от руска страна за възможно използване на ядрено оръжие бившият командващ британската армия Ричард Данат заяви, че Западът има потенциал да потопи целия руски Черноморски флот с прецизните си конвенционални оръжия.

Лорд Ричард Данат заяви, че ако Русия използва ядрени оръжия, Западът  може да отвърне на тази атака, но той разполага с достатъчно изключително прецизни и ефективни конвенционални оръжия.

"Ако аз бях на един от корабите в Черноморския флот в момента, не бих си легнал спокойно през нощта. Напълно е възможно да потопим целия флот, стига да бъде взето такова решение", каза Данат, цитиран от БНР.

Според бившия командващ британската армия "фалшивите референдуми" няма да променят съществено нещата, но загрижеността идва от това до каква степен Путин ще реши да подкрепи реториката си със заплахата да използва всички средства, включително ядрено оръжие, за да защити окупираните области.

Данат отбеляза, че в Русия все повече хора са против войната, но има и такива, които са срещу Путин, защото мислят, че той води тази война много зле: "Става дума за ултранационалистите, които могат да спретнат дворцов преврат и да го свалят, а това неизбежно повдига въпроса кой ще наследи Путин и дали това ще бъде за добро...

За съжаление най-вероятният отговор на този въпрос е отрицателен", сам си отговаря Ричард Данат. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук