Когато "Ислямска държава" е в критично положение, тя се опитва да вбие клин и по този начин да се засили натискът на обществото към правителството, съответно да отслабне натискът към ИД. Това обясни арабистът проф. Владимир Чуков, пише БНР.
 Според него атентатът в Истанбул е един от подходите на терористите да изградят няколко фронта, така че да бъде отслабен натискът на Турция към ИД в Сирия. Не трябва да ни изненадва и фактът, че атентаторът е от Централна Азия, допълни той:

"Атентатът от новогодишната нощ в Истанбул носи белезите на радикален ислям. ИД през изтеклата година не използва т.нар. "етноджихари", живите бомби, атентаторите-самоубийци, а използва стратегически самоубийци, изпратени на конкретна мисия, без да са задължавани да бъдат убити, те имат задача и трябва да я изпълнят. Това са хора, обикновено натрупали много сериозен опит в битките, хора от Централна Азия", каза той. 

В анализ на процесите на завръщане на бойци на ИД към Балканите Владимир Чуков отбеляза:

"Можем само да гадаем каква част от тях са минали през нашата страна, без никой да разбере за тях. Това иде да подскаже, че 2017-а не можем да я опишем като по-оптимистична година", добави Чуков.

"Няма защо да се заблуждаваме – България е част от коридора, част от транзита, заради което и у нас са се появили т.нар. "логистици", ятаци, които им помагат. След като има доказано такъв трафик, няма как да не се оформи подобен перифирен обект на изследване", завърши експертът.