Според Волгин Русия е наш освободител и всички войници от други държави, участвали в сраженията, са го правили от нейно име, предава БНТ.

Петър Волгин, журналист: Трябва да сме благодарни на всички хора, които са помогнали за освобождаването на България. Но България е освободена от Русия и хората, воювали, са го правили защото са били част от Русия.

Румяна Коларова смята, че макар ролята на Русия за Освобождението да е решаваща, войници от различни държави са участвали в нейната армия, а Европа е събудила световното обществено мнение и така е допринесла за започване на войната и за създаването на самостоятелна българска държава. Според нея освобождението си България дължи и на българските опълченци. Тя призова да се преосмисли ролята на националните символи, които в голямата си част са свързани с Русия.

Двамата събеседници коментираха и влиянието на ЕС, Русия и САЩ върху България, като се съгласиха, че страната трябва да изхожда в отношенията си със световните сили от позиции на националния си интерес.

По повод строителството на нови газопроводи в Европа, Волгин заяви, че Европа се нуждае от руски газ, тъй като алтернативите са по-скъпи. Според него ЕС и Русия са заинтересовани от добри отношения.

Румяна Коларова, политолог: Националният интерес на България не е да е между ЕС и Русия. Ние сме Европа, ние сме ЕС. А така да мисли Европейския съюз, че да не го конфронтира, да не го изолира от едни безспорно необходими ресурси, които са изгодни. Единственият въпрос е каква е цената, на която ползваш тези ресурси.