В ерата, която приключи с настъпването на пандемията на коронавируса, Русия беше по свой начин уникална държава, от която непрекъснато искаха многомилиардни репарации, обезщетения, както и публично разкаяние с връщане на територии и посипване на пепел върху нейната глава, пише анализаторът Иван Данаилов.

Човек лесно може да си припомни призивите и дори исканията да плати и да се покае за Втората световна война, за германските жертви на Червената армия, за „разделянето на Полша“, за „Голодомора“, за Крим, за “Бойнг”, за Курилските острови, за „използване на химическо оръжие на британска територия“ (тоест за „случая Скрипал“), за случая “Юкос”, за глобалното затопляне (поради руския петрол и газ), за “Северен поток”, за Донбас , както и за намеса на изборите и референдумите, проведени в САЩ, Великобритания, Черна гора, Мадагаскар и т.н.

Коронавирусът промени ситуацията, но не напълно към по-добро. Просто клубът от държавите, от които напредналият западен свят (и неговите спътници) изискват трилиони долари компенсации и репарации, внезапно се разшири - и сега Русия е в него заедно с Китай, от който вече се искат трилиони долари като компенсация за икономическите щети, както и човешките животи, отнесени от коронавируса, който Доналд Тръмп конкретно и последователно нарича „китайски“.

Същността на обвиненията се свежда до следните (псевдо) разсъждения, които схематично могат да бъдат формулирани по следния начин:

„Ако Китай навреме беше казал на западните страни, че е открит нов ужасен вирус, тогава страните от цивилизования Запад биха били подготвен и нямаше да има епидемия. А Китай скри всичко, цензурира лекарите, които искаха да разкрият истината и като цяло той сега трябва да отговаря за всички икономически щети и загубени животи на гражданите на западния свят, загинали поради действията на Пекин. "

Искането очевидно е абсурдно, но човек трябва да бъде много наивен (и лошо да познава спецификата на мисленето на нашите западни партньори), за да мисли, че този абсурд (да не говорим за имиджовите съображения) ще спре опитите да се принуди Китай да плати и да се покае.

Един от водещите британски вестници “Дейли Мейл” очертава целите и методите за борба за китайски пари в неделното си издание: „Китай ни дължи 351 млрд. лири (433 млрд. долара.).

Великобритания трябва да преследва Пекин чрез международни съдилища за получаване на компенсация за коронавируса, твърдят сериозните изследователи.

Петнадесет влиятелни членове на Консервативната партия призовават за „преразглеждане“ на отношенията на Великобритания с Китай. От избухването на епидемията, водещите световни икономики са пострадали от 3,2 трилиона лири (3,95 трилиона долара). Изследването показва, че това би могло да бъде избегнато, ако Китай беше по -честен."

Авторитетното проучване, цитирано от “Дейли Мейл” е „разследване“ на мозъчния тръст на Обществото “Хенри Джаксън”, обвиняващо китайското правителство за епидемията.

Проектът на “Блумбърг” публикува подробно проучване на правните перспективи на исковете срещу Пекин в международни съдилища от практикуващ адвокат, специализиран в подобни дела, който сухо заявява, че процесът вече е започнал и в най -буквалния смисъл:

„Само в САЩ са заведени две групови жалби срещу Китай за потискане на информация за вируса на ранен етап и получаване на милиарди долари като компенсация за щетите, причинени от огнището на коронавирус. "

Ако това продължи, тогава подобни искове ще бъдат предявени не само в американски, но и в различни европейски и международни съдилища.

Имайки предвид как настоящата президентска администрация на САЩ се отнася към Китай и „китайската заплаха“, може да се предположи, че подобни действия ще получат максимална политическа подкрепа, особено след като приписването на собствените грешки на действията на външен враг е добре известно политическа тактика, която американците (и не само те) успешно използват по отношение на Русия (и не само на нея).

Между другото, руският опит показва, че очевидната правна нищожност на обвиненията от този вид по никакъв начин няма да повлияе на съдебните перспективи на подобни искове (вече сме минавали през това няколко пъти), да не говорим, че британското правителство може успешно да използва своето тайно оръжие срещу Пекин.

Това оръжие е войнствено „хайли-лайкли“ („много вероятно“), същата магическа формулировка, която освобождава нашите лондонски геополитически противници от необходимостта да предоставят каквито и да било достоверни доказателства за руската вина в престъпленията, за които е обвинена Москва.

Няма нужда да храните илюзии: за Китай Западът вече е намерил (или много скоро ще намери) както своя „китайски Браудър“, така и „китайския Ходорковски“ и дори истински жертви на епидемията, както и китайски лекари от Ухан , които са пострадали от грешките на регионалните китайски служители. И те ще бъдат цинично "посмъртно" използвани за изтръскване на трилиони живи долари от живи китайци.

Въпреки това, шансовете действително да получат тези трилиони от Пекин са малки. Но не става въпрос за това, а за да се спасят обикновените жители на Европейския съюз или САЩ от недоволството, че епидемията в западния свят е придобила катастрофални размери с катастрофални икономически последици.

Въпреки всички усилия на медиите, е малко вероятно обикновените европейци и американци да бъдат убедени, че причината за всички проблеми е предполагаемата китайска потайност.

Въпреки това в продължение на няколко седмици същите тези обикновени хора наблюдават в докладите на западните медии какви мерки правителството на КНР предприема за борба с епидемията, включително блокирани жилищни комплекси, доставка на храна с дронове, масови тестове, спиране на предприятия и дори изтрити пътища между регионите, охранявани от полицията. Всичко това беше представено като доказателство за „авторитаризма“ и ирационалността на властите в Пекин.

Но сега, посочвайки същите доклади, можем да попитаме ищците какви други визуални и шокиращи действия (не изявления, а действия) е трябвало да бъдат предприети, за да повярват Борис Джонсън и Доналд Тръмп, че случаят е сериозен. Дори като пиар кампания, всички съдебни дела срещу Китай ще бъдат доста безполезно начинание, но като причина за въвеждането на антикитайски икономически санкции, те са перфектни.

Всъщност всичко най-вероятно е започнало в името на тези санкции.