Разходите за отбрана на Япония растат от 2013 г., след като сегашният премиер Шиндзо Абе се върна на власт, обърна внимание изданието discussio.ru. Това увеличение се обяснява преди всичко с ракетните изпитания на КНДР, но всъщност главната причина е защитата на „отдалечените острови”, а това е равнозначно и за противодействие на Русия.
За тези цели в Токио е приета програма за модернизирането на намиращите се на въоръжение 28 ЗРК Patriot, изразходвайки 105 млрд. йени (1,05 млрд. долара). Във военния бюджет са включени 94,6 млрд. йени (946 млн. долара) за купуване на 6 изтребителя F-35 и 39,3 млрд. йени (около 393 млн. долара) за 4 конвертоплана Osprey.
 
74,6 млрд. йени (746 млн. долара) са предвидени за разполагане на гарнизони на отдалечените острови Мияко и Ошима близо до спорните острови Сенкаку.
 
Според вестник Yomiuri, в правителството е започнало обсъждане на разработката на крилата ракета за поразяване на земни обекти с цел възвръщане на завладени от противника „отдалечени острови” и удари по неговите ракетни бази. В първия случай под „окупирани острови” може да се подразбира Русия и Курилските острови, а във втория случай става дума за превантивен удар по Северна Корея и нейните ракетни бази.
 
Според вестник Yomiuri, разработката на крилатите ракети трябва да започне през 2018 г. и да приключи през 2022 г. В много отношения те ще бъдат сходни с американските „Томахоук”, но далечината им ще бъде само 300 км.
 
Превод: БЛИЦ