Бившият митничар Петко Петков, който бе заснет в ресторант как дава листчета с указания и хартиена торбичка на президентския секретар по антикорупция и правни въпроси Пламен Узунов, коментира пред "24 часа", че става въпрос за "личен подарък". В същото време от президентството са отказали да коментират поредните факти, които сериозно поставят под въпрос интегритета на Узунов. От "Дондуков" 2 определят видеата, публикувани от сайта "Афера", като манипулации, пише "Правен свят".

Поведението на Узунов по време на срещата, заснета от охранителната камера на столичен ресторант, показва, че президентският секретар е държал общуването му с Петков да се осъществява без наличието на мобилни телефони на масата. Подобна практика често се прилага, ако дадено лице се опасява от възможността да бъде обект на прилагане на специални разузнавателни средства или води разговори по теми, които са несъвместими с професионалната позиция, която заема.

Вижда се как президентският секретар оставя телефоните си на бара, като дори част от разговорите по тях се провеждат не на масата, а докато Узуноов е прав до бара.

Видеото показва, че Узунов взима дори телефона на Петков, който той дискретно му подава докато са на масата.
За момента е ясно, че Узунов и Петков не са били обект на оперативна разработка към момента на срещата им. Ако беше така, то най-логично бе президентският секретар да бъде задържан непосредствено след излизането си от заведението, докато носи хартиената торбичка с т.нар. "личен подарък", даден му от бившия митнически началник.

Двамата могат да твърдят множество неща за съдържанието на "личния подарък", за темата на разговорите, както и какви бележки подава Петков на Узунов, след което секретарят на президента провежда няколко телефонни разговори, с неустановени до момента лица.

Според "Афера" става въпрос за уреждане на назначения по върховете на митниците, след като на същия ден Агенция "Митници" е с ново ръководство. Видеата с Узунов и Петков недвусмислено сочат за нерегламентирано поведение, при това във време, в което президентският секретар би следвало да е на "Дондуков" 2, а не в един от ресторантите на известна верига заведения за хранене.

Очевидно обаче дори тези видеа не карат Румен Радев да се усъмни в поведението на секретаря му, ако се съди по реакцията на президентския пресофис, според който става въпрос за "манипулации". Преди година по подобен начин Радев не прие, че Пламен Узунов е търгувал с влияние, докато в продължение на месеци е водил комуникация с обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков.

 От разпространените от прокуратурата чатове се разбра как  Узунов и Бобоков си разменят съдебно решение, три дни преди неговото подписване от съдебния състав на Върховния административен съд, обсъждат назначения на посланици, заличаване на полицейска регистрация на бизнесмен, уреждане на българско гражданство на чужденец и ред други услуги, които със сигурност са несъвместими с позицията на секретар на държавния глава по антикорупция и юридически въпроси.

Президентът отново е с "широко затворени очи"


Какво е имало в хартиената торбичка, взета от Узунов, както и дали като президентски секретар отново търгува с влияние и нерегламентирано кадрува по върховете на митниците, са въпроси, чийто отговори е длъжно да установи МВР. Дали ще го направи обаче, след като очевидно Румен Радев е със "широко затворени очи" за поредната корупционна издънка на неговия секретар по антикорупция? Държавният глава има уникалната възможност лично да разпореди разследване, защото управлява назначено от него служебно правителство.

Още повече, че към момента на провеждане на заснетата среща, а и към днешна дата, начело на МВР е служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков, назначен именно от президента. Повече от 15 часа след разкритията на "Афера", все още няма никакви индикации за реакция на иначе доста медийно активния министър Рашков.

Все пак като дългогодишен следовател, Бойко Рашков би трябвало вече да има насоки накъде би следвало да протече разследването, така, че много лесно може да разпореди на съответните служби на МВР, а и на Държавна агенция "Национална сигурност", да извършат незабавна проверка по публикуваните записи. Много лесно може да се установи с кого говори Узунов, докато се намира в ресторанта - достатъчно е да се направят разпечатки на разговорите му, както и на тези на Петков.

Относно съдържанието на торбичката, видно е, че не са бутилки, защото ако бяха, то трудно Петков би могъл да ги вземе с такава лекота. Очевидно става въпрос за нещо по-леко, лесно конвертируемо и достатъчно обемно. Редно би било да се проследи и какви банкови транзакции осъществяват Узунов и негови близки в дните след срещата или какви покупки в брой са извършили президентският секретар или негови близки.

Всичко това е работа на службите, за чието управление в момента отговаря именно Рашков, за когото обаче се твърди, че кадрува по върховете им под диктовката именно на Пламен Узунов, който пък бе служебен МВР-министър в първото служебно правителство на Румен Радев през 2017 г. Тогава Узунов успя да се забърка и в друг скандал, по който бе уличен дори от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. 

Оказа се, че докато е начело на министерството, под диктовката на Узунов се променят правилата на обществена поръчка за закупуване на джипове за полицията, които се плащат с пари от Европейския съюз. Независимото разследване на ОЛАФ с категоричност вече посочи, че отговорност за нарушенията носи министърът по това време Пламен Узунов.

Записът, направен на 19 май 2021 г., всъщност е третата издънка на Пламен Узунов за четири години, през които той неотлъчно е до Румен Радев. И в трите случая държавният глава плътно застава до своя секретар. Различното този път е, че президентът трудно ще обясни бездействието на службите по отношението на секретаря си, както и трудно ще обвини прокуратурата, че тя преднамерено разследва хора от неговия екип.

Службите са под ръководството на Радев и назначеното от него служебно правителство, което вече се оказва заложник на "личния подарък" на Узунов. Защото преди месец, при назначаването на служебния кабинет, премиерът Стефан Янев на няколко пъти подчерта, че основната им цел е да демонстрират "почтеност".

Записът с Узунов и Петков опровергава това намерение на Янев и хвърля петно върху всяка кадрова смяна в структурите на изпълнителната власт. Каква е гаранцията, че всички рокади в специалните служби, в министерствата, в държавните агенции, комисии, дори в държавната Банка за развитие, не се съгласуват на подобни срещи, започващи с оставени надалеч телефони и завършващи с размяна на "лични подаръци".

Мълчанието на служебните управляващи и опитът на президентската администрация да игнорира разкритията за Узунов поставя самия Румен Радев в ролята на заложник - а, ако този "личен подарък" не е бил за секретаря, а той е само приносител?

И тук идва ролята на медиите - и на онези, които твърдят, че са единствените "свободни" и претендиращи за "монопол върху истината" - "Дневник", "Медиапул", "СЕГА", "Клуб З", БНР, БНТ, БТВ, Нова телевизия и т.н., които очевидно съществуват в своя измислен свят, където реалността не съществува.