Версията за хранително натравяне за трагедията в Кардам не е възможна заради епидемиологичното засягане. Това каза детският анестезиолог-реаниматор д-р Благомир Здравков в предаването „Лице в лице” по bTV.

Той добави, че има твърде много липсващи детайли около смъртта на 9-годишното момче и влошеното здравословно състояние на сестрите му.

Кошмар! Склоняване към самоубийство може да е погубило 9-годишния Стефан от Кардам ВИДЕО

„Ако от училищната лавка са си купили храна, те не са си купили две деца, а са си купили 20. При такива инциденти всички деца трябваше да са с гатроентерит. Тук няма такова нещо, членовете на семейството са се хранили с едно и също меню, по едно и също време”, допълни медикът.

По думите му прокуратурата е образувала досъдебното производство по член за склоняване към самоубийство заради нормативната уредба, което не означава, че роднините са виновни за смъртта му.

„Другата версия беше за токсикоинфекциозен синдром на базата на вирус или бактерия. Той обаче не протича по такъв начин. Тези деца не са били с повишена температура и не са имали изследвания, които да доказват такова възпаление”, каза д-р Здравков.

Топтоксиколог с горещи разкрития за мистериозната смърт на малкия Стефан от Кардам

Детският лекар посочи, че разследващите трябва да разберат дали се касае за криминален характер на деянието или инцидентно децата са имали съприкосновение с химикали. Той допълни, че има разлика при реанимирането на деца и възрастни хора.

Д-р Здравков коментира, че при децата, които се отглеждат от един родител – рискът за инциденти е 15% пъти по-голям. Той заяви, че е физически невъзможно да се положи еднаква грижа за всички деца.

Изненадващ обрат за зловещата версия за самоубийството на малкия Стефан от Кардам

Относно спешният екип, който е отишъл на сигнала, медикът коментира, че те трябва да се справят само на доболнично ниво и при необходимост от специализирано лечение – то се извършва в болница.

„На детето са поставени инжекции против повръщане. Това е препарат, който има нежелани лекарствени реакции върху нервната система, но когато е в токсични дози. А тук, би трябвало, дозата да е съобразена с килограмите. Малко е вероятно инжекцията да доведе до смъртта на детето”, заяви д-р Здравков.