Проверката за „нанасяне на масиран ядрен удар от стратегическите настъпателни сили в отговор на ядрен удар на противника“ беше извършена в Русия, пишат западни медии.

Ученията на цялата ядрена триада се проведоха под наблюдението на президента Путин – и с вниманието на целия свят. Особено НАТО и САЩ, които преди това проведоха свои ядрени учения, но със свои собствени характеристики.

НАТО и Русия си размениха ядрени учения. Северноатлантическият алианс онзи ден проведе ученията „Непоклатимо пладне“, а Москва проведе „Гръм“.

И едните, и другите учения са ежегодни и планирани („Гръм” е почти ежегодно, има прекъсвания), но информационният и политически фон в отношенията между Русия и Запада през тази година, разбира се, трудно може да се нарече обикновен.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви планове за провеждане на учението на пресконференция в Брюксел още на 11 октомври. Основната тема тогава беше отговорът на мащабните руски удари по украинската инфраструктура (на свой ред обявени и извършени в отговор на експлозията на Кримския мост).

Генералният секретар на НАТО трябваше да повтори няколко пъти, че самите учения не са свързани с конфликта и са планирани отдавна. В същото време беше подчертано, че отмяната на ученията в сегашната ситуация "би изпратила грешен сигнал" - очевидно, за слабостта или страха на Алианса пред Русия.

По отношение на планирането на ученията Столтенберг не излъга - те наистина се провеждаха през последните години точно в средата на втората половина на октомври.

Успоредно с това беше обявено, че са обявени срещи на групата за ядрено планиране на НАТО, която се събира ежегодно, за да „синхронизира“ стратегията и плана за съвместни действия на страните от Алианса в ядрен конфликт.

Британските ядрени сили до голяма степен са обект на тези планове. Франция обяви суверенитет по ядрени въпроси (и поне не участва открито в подобни учения, въпреки че има причина да се подозира, че го прави скришом).

Основната цел на учения на НАТО е да се отработят съвместните действия на въоръжените сили на Алианса при прехода на конфликта в Европа към ядрена плоскост. Говорим, разбира се, за хипотетичен конфликт с Русия, защото е трудно да се води ядрена война с някой друг на континента.

Фокусът на ученията на НАТО беше използването на „общия“ ядрен арсенал на НАТО, американската фамилия термоядрени бомби Б61.

Тези бомби се съхраняват в шест авиобази в пет държави: Белгия, Германия, Холандия, Турция и Италия (последната има две бази). Общият капацитет на техните специализирани хранилища е около 350 бомби, но в момента са разположени директно, по неофициални оценки, около стотина бомби.

Характеристика на тази част от американския ядрен арсенал (като цяло доста малък както като численост, така и като относителни възможности) е тяхното предно разполагане извън територията на Щатите и фокусирането им върху използване от самолети на съюзнически страни.

Тези, които формално са неядрени страни. В тази връзка тези бомби са по-скоро политически инструмент, олицетворение на американския „ядрен чадър“ над Европа, известен като „Споделяне-НАТО“ (руското външно министерство официално използва термина „съвместни ядрени мисии на НАТО“).

В същото време в страните, които декларират придържането си към режима на Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО) и своя статут на неядрени, наземният и летателният персонал на назначените ескадрили редовно се обучава да използват ядрени бомби.

Ученията „Непоклатимо Пладне“ също са ежегоден „изпит“ за европейските военни. Явно противоречие с разпоредбите на ДНЯО тук, според американците, е, че самите ядрени бомби обикновено са „под контрола“ на малки американски звена, отговорни за тяхната поддръжка, и директното им доставяне е възможно само в случай на ядрена война, когато международните договори за неразпространение ще загубят значението си.

Слабостта на това обяснение е очевидна и руската страна редовно критикува НАТО, както и много политически сили в самите страни-членки. Все пак трябва да се напомни, че ако дойдат на власт, те обикновено забравят за своята критика - от последните примери можем да вземем германските „Зелени“.

Москва настоява, че Вашингтон, за разлика от СССР/Русия, не е разположил ядрени оръжия на национална територия и продължава да държи част от своя тактически ядрен арсенал в Европа оперативно разположен заедно с носителите.

Всъщност това често е отговорът на руската страна на предложенията за взаимно намаляване на тактическите ядрени оръжия: „Първо предприемете основните стъпки, които направихме преди тридесет години, а след това ще говорим за контрол над тактическите ядрени оръжия“.

Американската страна от своя страна вероятно продължава тази практика в много отношения именно за да има „въпрос“, който Русия е заинтересована да реши. Без това е общоприето, че руският арсенал от тактически ядрени оръжия е много по-голям количествено и качествено по-интересен от американския и Москва няма да се интересува от преговори по темата.

Свободно падащите бомби от семейство Б61, разположени в Европа и съхранявани в складови бази в САЩ, са последното тактическо ядрено оръжие на САЩ, останалото е елиминирано. В ход е програма за модернизация на тези бомби, като в близко бъдеще се планира да бъдат превърнати в модификация Б61-12 с ниска мощност.

Така че този път, след ученията на НАТО, руските власти излязоха със съобщение чрез Министерството на външните работи, чиято основна тема беше критиката на системата за споделяне на ядрени средства на НАТО.

В същото време обаче самите ученията бяха коментирани доста меко - „Да, като цяло практиката е порочна, но конкретно тази година не се случи нищо особено, съгласни сме, че ученията наистина са планирани“.

Освен това Москва планира да отговори не само писмено - на 26 октомври се проведе „учение за управление на въоръжените сили на Руската федерация“.

По време на това учение бяха отработени задачите, според министъра на отбраната Сергей Шойгу, за „нанасяне на масиран ядрен удар от стратегическите настъпателни сили в отговор на ядрен удар на противника“.

Въпреки че нито Владимир Путин, нито Сергей Шойгу, нито началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на РФ Валерий Герасимов в краткото видео за медиите не казаха думата „Гръм“, беше очевидно, че те са „широко известни в специализираните кръгове” учения на руските стратегически ядрени сили.

Тяхната визитна картичка е стрелба с участието на всички компоненти на ядрената триада (в същото време, както в случая с НАТО, 90% от активността на ученията е невидима за обществеността).

Този път бяха използвани мобилна пускова установка на междуконтинентална балистична ракета от комплекса от семейство „Ярс“, стратегическа ракетна подводница „Тула“ с ракета „Синева“ и ракетоносец Ту-95 с крилати ракети.

Контрастът с ученията на НАТО, които бяха минимално отразени в медиите (друга черта, която е позната на тези хора е, че темата е твърде „токсична“ за обществеността в много страни), е очевиден: най-„зрелищното“ там е пускането на малки учебни бомби на тренировъчни полигони. Но, от друга страна, "Гръм" не беше много шумен.

В същото време Москва не само не започна изпитанията на новата тежка междуконтинентална балистична ракета "Сармат", но като цяло използва най-познатата, "проста" техника, без екзотика и новости, които да будят интерес.

Ярък пример беше показан тук от морския компонент на триадата - някои от пресните „Борей-А“, а не „Тула“, една от най-старите стратегически подводници на флота, можеха да участват в стрелбата . Нямаше залпов огън нито там, нито на сушата.

Това вероятно се дължи на желанието, подобно на Запада, да се провеждат учения, но в същото време да не се повишава отново градусът на политическото напрежение. В полза на това говорят изявленията на американска страна преди „Гръм“.

Успоредно с изчитането на основните обвинения срещу Москва „според ръководството“, говорителят на Пентагона, по отношение именно на ядрените учения, направи истински комплименти на Москва.

Той заяви, че Русия е уведомила САЩ за планове за провеждане на учения, те са рутинни и планирани и че в този аспект тя изпълнява задълженията си за прозрачност и контрол на въоръженията.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук