Мине се ,не мине време и НАСА се обозначава с екслузивно съобщение. Последното се яви след новогодишните празници. Щели да пръснат в Космоса сигнал, който да привлече насам представители на далечни цивилизации, пише в анализ на "Труд".


Явно примерът на германската канцлерка Меркел е заразителен. А поради непредвидимите си последствия и опасен. Вече видяхме какво се получи, когато тя с разнежено от хуманни трепети сърце широко разтвори дверите на страната си за пришълци от далечни краища на планетата. И натам се втурнаха не представителни извадки на местните цивилизации. Напротив, най-изпадналите слоеве на разбутания им мравуняк попъплиха Европа. И сега благородната стара континентална дама си посипва главата с пепел и люто проклина гостоприемството си.

Та НАСА дава ли си сметка за риска как на поканата могат да откликнат не високоразвитите популации, а разни изпаднали космически маргиналии, които издирват балами, че да им се натресат. Собствено гениалният Стивън Хокинг твърди (а той е заслужил доверието на човечеството), че Космосът изобилства от разумни създания. Но позовавайки се на Дарвиновата теория, агресивните видове по правило печелят играта. И че онзи, който дръзне да предложи диалог от междузвездни мащаби, вкарва гигантски таралеж в гащите на земното човечество. Геният е убеден, че в необозримо бъдеще ще получим хабер от необятното. “В това се състои и изследователският проект, издирващ извънземен живот (SETI), където аз се явявам главен астроном: ние използваме гигантски радиоантени в опит да открием сигнали на извънземни цивилизации. Ако експертите на SETI успеят да открият такъв сигнал, много ще им се иска веднага да изпратят отговор – нещо в духа: ”Ние сме земляни и искаме да установим контакт с вас.”

Обаче веднъж осведомени за нашето съществуване и местонахождение, непредвидимо е какво би последвало, което тревожи (най-основателно) Хокинг предвид германския опит. Затова съветът му е да си траем. Но вече било прекалено късно. Досущ както и за канцлерката да си върне назад думите: “Елате, ще ви приемем!”

И от какъв зор да ги привикваме тия енигматични създания? Учените по цял свят като надумани бият тревога, че Земята е пренаселена. Че не може да се изхрани, напои и изкъпе. Чудят се и се маят как да се докопат до Марс, че да отпочне изселването на човешкия излишък към космически колонии. Голямото капиталистическо добрутро даже вече си е закупило билети по дестинацията. А някои футуристични земевладелци измежду баш паралиите си заплюха имения на Луната, че им е комшулук. И на целия този хал да калесваме навлеци от вселенската майна е безумен каприз.

Тук да вметнем, че хич не се налага да си даваме зор и да пилеем Хималаи от мангизи за издирване на себеподобни в необятното. Даваме им бездруго шансове те самите да ни надушат. Поради измененията в атмосферата от изхвърлянето на парникови газове. И току-виж заради себеунищожителното замърсяване ни възприели като патологична пасмина, устремена тъповато към собствената си ликвидация. И с лека ръка да ни видят сметката, понеже по същия начин бихме постъпили и с околната космическа среда. Според експертите от вездесъщата НАСА такава хипотеза фигурира в доклад “Какво ще се случи с човечеството при контакт с извънземните – ползи и вреди. Възможната среща предполага три варианта – благоприятен, неутрален и вреден.” Има обаче и четвърти – проблемен, доказан от хилядолетната земна практика.

Ако Ония довтасат тук, неминуемо ще пожелаем да ги интегрираме. Да ги приспособим и превърнем в себеподобни. Да, ама те може и да не кандисват. Разполагаме с обилни примери от местно планетарно естество. Циганите например. Те се приземяват в благодатната Стара Европа и не щат (с редки изключения) да се променят по нейните правила. В мъничката България те пребивават от хиляда години и ни со кротце, ни со благо, ни силом се приспособяват. Карат си я потяхному и не вдяват ни битово, ни интелектуално. Хем са земляни, Божем. Ами ако ни се внедрят тука едни хептен твърдоглави НЛО преселници. Тегобата с интеграцията им тутакси добива глобални мащаби. Да вземем само пресния пример за ония ексцесии с нерегламентирани посегателства от ислямски имигранти към женския пол в Германия. Де да знаем на извънземните какви са им убежденията, какви мераци им тегнат и ще съумеем ли да ги озаптим.

Ами ако ни връхлетят канибали? Всъщност такъв вариант дали не би се отразил благоприятно спрямо пренаселването на планетата. Стига да ловуват избирателно, биха решили наболели екзистенциални и социални проблеми. Примерно да налитат на негодни политици и държавници, на хипералчни магнати, на военолюбци и терористи… Не че и те не са хора, де. Ала се държат нехуманно и си просят възмездие свише – понеже, както се вижда с просто око, делото по озаптяването им не е по простосмъртните възможности. Но от друга страна, те са твърде незначителна част от човечеството, тъй че проблемът за пренаселената Земя с консумирането им от далечни пришълци е съмнително да се разреши. Странно защо, като се завайка за дереджето си, човечеството се надява да го навести някоя добротворческа космическа експедиция, която да имплантира на местна почва някакви възмечтани добродетели, датирани още от Стария завет – да не убива, краде, лъже и прочее, при положение че само се е досетило за тях и от него се иска само да си спазва Божиите заповеди.

Собствено НАСА-та се придържа към двоен стандарт и е последователно непоследователна. Доказва го и с последното си проявление. Оповестява, че търси контакти отвъд, а същевременно се дистанцира от ония, които го засвидетелстват. Д-р Едгър Мичъл, шестият човек, стъпил на Луната, твърди, че извънземните витаят – и още как! – отвъд отсамното. И руските космонавти даже отронили кое-що като впечатление по темата. Като се изповяда техният човек американеца обаче, непосъветван и неподготвен за правилните твърдения, НАСА тутакси откликна: “Д-р Мичъл е велик американец, но космическата агенция не споделя мнението му по тези въпроси. Странните му твърдения не са потвърдени с доказателства.”
Впрочем тази предпазливост на НАСА в случая е посвоему обоснована. И Меркел е нещо като велика германка, но доказателства, че приютените бежанци са уместни на тамошна почва, няма.

И НАСА, и Меркел драпат към нашенското премъдро житейско извлечение: “Всяка жаба да си знае гьола.” Извънземните без изключение.