Кадровикът на кръга „Капитал“ Иво Прокопиев едва ли някога е разполагал с толкова много властови ресурс, с какъвто разполага в последната година. След малко повече от 50-тина дни олигархичната група ще участва в третите за годината предсрочни парламентарни избори с цели две политически коалиции, пише Труд


Преди да влязат в ролята на „народни спасители“ – двете проксита на олигарха в първото служебно правителство му осигуриха достъп до солидни финансови ресурси. Планът за възстановяване бе прекроен по начин, по който да осигури милиарди за бизнеси, в които олигарсите от „Капитал“ имат преки интереси или са в ролята на лобисти на чужди компании.

И въпреки всичко – Прокопиев отново е изнервен, защото иска да е сигурен, че и следващият председател на Върховния касационен съд ще бъде под негов пряк контрол, в каквато позиция вече шест години се намира и Лозан Панов.

Верен на методите на комунистическата пропаганда, Прокопиев отново прибягва към познатата схема – да обвинява в това, което собственоръчно и ежедневно извършва – най-големия си опонент – бившия депутат и санкциониран по закона „Магнитски“ Делян Пеевски.

През собствения си сайт „Дневник“ разградският олигарх по фройдистки признава, че иска лично да определя следващия съдия №1, нищо, че приписва тази роля на вездесъщия Пеевски.

Да се върнем близо седем години назад. През 2014 г. тогавашният Висш съдебен съвет проведе една неуспешна процедура по избор за председател на ВКС. Прокопиев имаше фаворит в нея – съдия Павлина Панова, която не бе избрана. Не бе избрана и колежката й Таня Райковска, която малко след това стана конституционен съдия.

Във втората процедура Прокопиев отново заложи на Панова, като успоредно с това провеждаше яростна кампания срещу … Лозан Панов?! Да, трудно е да се повярва, но именно изданието на Прокопиев – „Капитал“ написа през януари 2015 г., че „Лобито на ДПС (разбирай Пеевски-бел.ред.) и Цацаров избраха Лозан Панов за председател на ВКС“.

През декември същата година „Капитал“ ще тиражира политическите речи на Панов, вероятно писани от покойния вече Кристиан Таков. През лятото на 2016 г. пък същият този Прокопиев, заедно с десетките му проксита – като се започне от Христо Иванов, мине се през Николай Стайков и се стигне до Евгений Дайнов и т.н., ще обсъждат на (полу)тайна сбирка кандидатурата на Панов за президент!

Година по-късно пък „Капитал“ ще обърне гръб на професионалната журналистика и ще започне да оправдава порочната схема, по която съпругата на Лозан Панов е придобила на рекордно занижени цени луксозен апартамент в елитен столичен квартал. По същото време, същото издание ще прави точно обратното, но за имотите на Цветанов, Цачева и сие.

Днес Прокопиев пита – ще прави ли Пеевски кастинг за председател на ВКС, но не за друго, а за да подсети желаещите да се кандидатират да се свържат с приближените на Прокопиев адвокати или с марионетния Съюз на съдиите в България, които от години кадруват в храма на Темида.

Или казано по друг начин, кастинг ще има, но Прокопиев ще е журито. Заради това не е никак случайно, че именно издание като „Медиапул“, което следва редакционната политика на изданията на Прокопиев, вече организира предварителен кастинг за кандидати.

Именно там, в нарушение на всякакви журналистически стандарти – едни имена на съдии се сочат като „приемливи“, а други като недотам подходящи. И всичко това се случва, докато споменатият вече Съюз на съдиите в България се е заел с политическа атака срещу ВСС, в опит да саботира избора за следващия съдия №1.

Всъщност Прокопиев иска да е сигурен, че превзетия от десетилетия от задкулисието Върховен касационен съд, случайно да не се окаже с председател магистрат, който няма да е зависим от адвокатски кантори, свързани с икономически кръгове и политическите им протежета.

Все пак – при Лозан Панов – адвокатът на Прокопиев Георги Атанасов по делата му срещу КПКОНПИ за наложените от съда запори за над 200 млн. лв., лично участваше в Общите събрания на гражданските и търговските колегии, за да ги поучава, какви тълкувателни решения да приемат в полза на клиента му.

Сивият кардинал на кръга „Капитал“ иска да е сигурен, че на върха на Темида отново ще бъде съдия, който ще е готов да дръпне „ръчната спирачка“, ако случайно по-долните съдебни инстанции решат да приложат закона с цялата му строгост, както това правеше Панов срещу специализираните наказателни съдилища.

И понеже говорим за тайни кастинги – дали Прокопиев вече не е договорил назначаването от квотата на президента Румен Радев в Конституционния съд на близката му адвокатка Даниела Доковска?

А, дали за заслуги към задкулисието на „Капитал“ Прокопиев не е договорил с Христо Иванов и Кирил Петков номинирането на Атанаска Дишева за следващия главен съдебен инспектор, нищо, че самата тя отдавна трябваше да е напуснала ВСС заради липса на интегритет.

А дали адвокатите на Прокопиев са готови със следващите екзотични идеи за реформа на правосъдието, които ще ни се лансират от прокситата на олигархията – „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, включващи в себе си – адвокатурата да кадрува в прокуратурата и съдилищата, чрез тяхна квота във ВСС.