ДОСИЕТАТА Х
• При този феномен жертвата избухва в пламъци, които ^се зараждат^ във вътрешността на тялото, и за броени минути става на бяла пепел
• Близо 200 човека годишно само в Англия изгарят от само себе си, твърди полицаят Джон Хаймър
• Температурата, която се развива при такива случаи, достига 2500 градуса

Стотици са мистериозните случаи, на които науката не може да даде правдоподобно обяснение. Един от най-загадъчните обаче остава феноменът спонтанно човешко самозапалване, или т.нар. пирокинеза.
Възможно ли е човешкото тяло да избухне в пламъци от само себе си и да се превърне в прах за няколко минути? Бивш полицай, експерт по съдебна медицина, представя повече от убедителни доказателства. И се оказва - да, възможно е!


Студен януарски ден на 1980 г. Агентът от научната полиция към Департамента за криминални разследвания на Великобритания Джон Хаймър разследва случай на смърт от изгаряне. В жилището на жертвата е топло и влажно. От мебелите струи странна оранжево-червеникава светлина. На килима Хаймър забелязва купчина бяла пепел - тялото.
От единия край на пепелта се подават крака, а от другия - почернял череп. Това е всичко, което е останало от 73-годишния Хенри Томас. С изключение на част от креслото с дървена рамка, на което нещастникът е седял, нищо друго в стаята не било изгоряло. Странна оранжева светлина се прецеждала през лепкавия слой изпарена и кондензирана плът, полепнал по всеки предмет в стаята. Килимът и мокетът под трупа били овъглени, но само частично.
Установено било, че креслото е горяло само при досега с тялото. След падането на овъглените човешки останки на пода нищо друго в стаята не се е запалило. Само тялото е продължило да гори, докато се превърне в купчина бяла прах.
Съдебният лекар изказал смехотворната хипотеза, че непушачът Томас случайно е паднал с главата надолу в камината, след което е седнал в креслото пред телевизора, горейки спокойно до смъртта си. Камината обаче не била запалена!
Хаймър бил поразен, че тази абсурдна възстановка на фактите била приета официално. Той бил убеден, че се е сблъскал със случай на спонтанно човешко ^вътрешно^ изгаряне. Уведомил за това началниците си, които обаче отхвърлили версията му като фантастична.
Как е започнало изгарянето на тялото? Защо в стаята не е изгоряло нищо друго, докато трупът на Томас се е превръщал в пепел? Хипотезата за спонтанното изгаряне на човешкото тяло предоставя отговори на тези въпроси. Но има ли доказателства за съществуването на този феномен?
^Само във Великобритания всяка година има близо 200 случая на спонтанно човешко изгаряне!^, твърди Джон Хаймър.
Важен аргумент в полза на неговата теза е фактът, че дори пещите на крематориумите не успяват да изпепелят напълно труповете. Изгорените кости се смилат със специални машини. А прахът, който се получава, е сив, а не бял. Бялата прах на самоизгорелите хора е следствие на температури, значително надвишаващи максимума от 900 градуса, който вдигат пещите.
През 1986 г. 58-годишен мъж (по ирония на съдбата пенсиониран пожарникар) изгорял в къщата си в Ню Йорк.
Всичко, което останало от него, са два килограма пепел.
А за да се изпепели изцяло едно човешко тяло, огънят би трябвало да достигне температура от 2500 о С. За сравнение: ^домашните^ пожари, разрушаващи цели сгради, достигат средно температура от 200 о С.
В научните среди се опитват да обяснят феномена спонтанно самоизгаряне с теорията за т.нар. ефект фитил. Става въпрос за следното. Ако човек има тлъстини и е облечен в запалими дрехи, може да лумне и изгори като свещ. Документиран случай на ^ефект-фитил^ е изследван през 1965 г. от проф. Джи в университетската болница в Лийдс, Англия. Жертвата била 85-годишна жена, паднала в запалената камина. Трупът изгорял, но овъглените останки били различни от характерните за случаите на спонтанно изгаряне. При спонтанното изгаряне тялото се изпепелява.
Един от най-авторитетните експерти в областта на проучванията на феномена спонтанно самоизгаряне е Лари Арнолд, шеф на американската група за проучвания на паранормални явления ^Пара Сайънс Интернешънъл^. Той и Хаймър са събрали много доказателства за случаи на спонтанно самоизгаряне. В повечето от тях огънят се ^самозаражда^ във вътрешността на тялото и достига необичайно високи температури.
Хаймър твърди, че феноменът се дължи на реакция между водорода и кислорода, протичаща на клетъчно равнище в човешкото тяло. Мощта на дозирана смес от двата елемента може да се наблюдава при космическите совалки, които използват водород и кислород за гориво във фазата на излитане. При реакцията се произвежда топлина, достатъчна да превърне човешките кости в бяла пепел.
Други теории обясняват феномена с кълбовидни мълнии, с магнитни сили и дори с експлодиране на голямо количество метан в червата.
Никой не е присъствал от начало до край на пирокинеза, но има много свидетели на отделни етапи от ^събитието^. Един от тях е пожарникарят Джек Стейси. При инспектирането на изоставена къща той се натъкнал на горящото тяло на някакъв клошар, познат в района под името Бейли.
^На равнището на корема имаше процеп от десетина сантиметра!, спомня си Стейси. От този процеп излизаше пламък със сила като при газова горелка!
Няма съмнение, че горенето е започнало вътре в тялото!^, убеден е пожарникарят. За да загаси горящия скитник, се наложило да вкара в тялото му пожарогасител.
През 1982 г. в лондонското предградие ^Едмънтън^ умствено изостаналата Джени Сафин пламнала, както си седяла на стола в кухнята на дома си. До нея бил баща й, който видял, че Джени изведнъж ^засияла^. Секунда по-късно тялото й било обвито в пламъци. Бащата я бутнал върху мивката и пуснал чешмата, викайки зет си, който пристигнал навреме, за да види как от тялото на жена му излизали огнени езици. Пламъците били укротени, но Сафин починала в болницата.
Полицията дълго разследвала причините за смъртта на Джени. Накрая полицейският агент, натоварен със случая, написал в доклада си, че се касае за феномена спонтанно човешко изгаряне. Съдебният лекар д-р Джордж Бъртън обаче заявил, че не може да упомене писмено термина ^спонтанно изгаряне^, защото подобно нещо не би трябвало да съществува, и в доклада си определил случая като ^фатално стечение на обстоятелствата^.
^Пламъците излизаха от устата й, като че ли беше дракон.
Чуваше се звук, подобен на ръмжене^, спомня си Доналд Карол, съсед на изгорялата жена.
Мистерията продължава да се нищи от редица изследователи като Франко Осола, проф. Уилям Крогман, Айвън Сандерсън, Колин Уилсън и други. Регистрирани са случаи, при които тялото е напълно изгоряло, но дрехите върху него са непокътнати. Съществуват хипотези, свързващи самозапалването със земния магнетизъм, с т.нар. биоелектричество на човешката психика, с енергии, идващи от друго измерение...
Официалната наука все пак предпочита хипотезата за физическото разпадане, активирано след поемането на определени лекарства. Къде всъщност е истината? И застраховани ли сме срещу собственото си спонтанно изгаряне? Отговор засега няма.

Габриела АПОСТОЛОВА