ТОП-СЕКРЕТ
Полк. Пейчо Тодоров е разбулил загадката около смъртта и архива на мистичния спецполицай на царска България Никола Гешев. От 1990 до 2000 г. полк. Тодоров е бил шеф на Централния военен архив във Велико Търново. Изследователят твърди, че дневникът на Гешев, който мистериозно изчезва след смъртта му, е бил намерен и дешифриран. Архивите му не само вече са разгадани, а дори са видели бял свят, но в кодиран вид, заяви сензационно специално за “ШОУ” офицерът Тодоров.

- Разгадана ли е наистина загадката около архива на спецполицай номер 1 у нас Никола Гешев?
- Големият български полицай Гешев наистина е шифрирал архива си, но генерал Стоян Владимиров Заимов, който е син на генерал Владимир Заимов, го е дешифрирал и е публикуван в една книга, също в кодиран вид. Книгата се казва “Бележникът Сампа” и е написана от Антон Антонов-Тонич. Има две издания - през 1962 година и още веднъж през 1976 г. Във второто й издание открих, че авторът изразява благодарност към някой си С. Владимиров. Разкрих, че зад това име се крие генерал Стоян Владимиров Заимов. Той се подвизава в книгата под псевдонима Влаевски. Както е известно, неговият баща е разстрелян като руски разузнавач през войната. Още не може да се разбере защо цар Борис не го е помилвал. Самият Стоян Заимов е хвърлен в затвора и на 5 септември 1944 г. успява да избяга. Включва се активно в Деветосептемврийския преврат. Негова е заслугата за спасяването на архива на Гешев. Дълго време Заимов се е заблуждавал, че именно Гешев е причината за смъртта на баща му. Някъде около 1962 г. той разбира, че полицаят няма никаква връзка с арестуването на генерал Заимов. Оказва се, че задържането му е външна операция на Гестапо. След като разбира, че Гешев няма вина за смъртта на баща му, той решава да замаскира дневника му в друга книга и доста добре го прави. През 1962 г. издават дневника на Гешев под формата на приключенска книга, тъй като думата Гешев тогава е била табу. Тя е табу и сега.
- А вие как разкрихте, че именно в тази книга е кодиран архивът на Гешев?
- Това е много интересна история. 1983 г. излезе книгата на Илчо Димитров “България на Балканите” и там за първи път беше дадена информация за смъртта на цар Борис III и кой, аджеба, е виновен за нея. И аз от чисто любопитство започнах да се ровя и така попаднах на главата “Смъртта на Борис III” в книгата “Бележникът Сампа”. В нея Гешев казва, че дори за него истинската причина за смъртта на цар Борис III си остава загадка, камо ли за другите. Прочетох цялата книга и си казах: “Абе, нещо има тука.” Уж е приключенска книга, а има доста сериозни работи. Постепенно започна да ми се избистря ситуацията. В дневника си Никола Гешев е описал епизоди и за английското, и за американското, и за френското разузнаване, че дори и за руското. Ясно му е било, че Хитлер губи и си е гласял гърба, защото не е знаел къде ще попадне. Затова е подготвял материали за четири разузнавания. Но накрая нашите бандюги, които беше вербувал, го ликвидираха. Това е цялата истина.
- Много агенти на Гешев в ЦК на БКП и до днес треперят да не бъде разкрит този архив. Как е вербувал сътрудниците си?
- Това е абсолютно вярно, защото много хора нямат интерес да видят имената си в неговите архиви. Вербуването на агенти си е било негов патент. Пазел е дневника си в желязна каса, но тя вероятно е взета от германците. Несъмнено е бил хитър, саможив и фанатично изгражда мащабна собствена агентура в средите на комунистическата партия. Хората на Гешев в състава на Дирекция ^Държавна сигурност^ са само 60 души.
- Това означава, че е имал широка мрежа от информатори и доверени лица.
- Да, проявявал е голям талант при работата си с агентурата, но истинската полицейска същност на Гешев остава скрита дори за най-близките му помощници.
- А самият него как са го вербували да работи за сигурността и за Гестапо?
- През 1933 г., когато Хитлер идва на власт, цар Борис III се ориентира към Германия. И царят има интерес неговите хора от Държавна сигурност да работят паралелно с Германия и Австрия. Може би под давление на Борис III е това сътрудничество между Гестапо и българската полиция. Това продължава до 1944 г.
- Цар Борис III лично е покровителствал Гешев. Защо?
- Не знам дали защото е бил доста умен човек, но цар Борис е имал добри съветници. Умеел е да си подбира точните хора за точното място. Когато Гешев остава без работа през 1925 г., отива лично при царя. Използвал е някаква аудиенция и му казва: ”Ваше величество, аз искам да стана полицай.” Царят го проверява и го пуска, но за разлика от Симеон, Борис е контролирал всяка крачка на доверените си хора. Пращал е свои хора да следят други негови хора. Мисля, че цар Борис е бил и дъновист. При Петър Дънов е имало човек с ясновидски способности като на Ванга. Дънов е черпел информация от отвъдното подобно на петричката ясновидка. Ванга обаче е предсказала точната дата на смъртта на цар Борис.
- Говори се, че Борис III се е допитвал до Лулчев, който също е имал такива способности.
- Лулчев е поддържал връзка между Дънов и Борис III. Дънов е бил човек на английското разузнаване и е черпел информация веднъж от разузнаването и веднъж от своя ясновидец, който по сила се е равнявал на Ванга. Малко хора го знаят това нещо, но Дънов е разполагал със страшно точна информация. Самият той не е имал такива способности. Бил е изключително хитър човек, който е държал в шах цар Борис. Вероятно цар Борис не е знаел, че Дънов има близък ясновидец на нивото на баба Ванга. Тогава малко се знаеше за хората с такива способности, дори се преследваха и затова цар Борис се е страхувал от Дънов, защото всичко, което му е предскажел, се сбъдвало. Така че Дънов, благодарение на своя ясновидец, е създал нова религия и е въздействал яко върху цар Борис III. Затова казват, че цар Борис е бил голям мистик. Хитлер пък е имал двама ясновидци, но когато единият от тях му предсказва, че ще загуби всичко, той го прогонва. Ясновидецът бяга при Сталин, но той пък е имал духовно образование и не вярвал на никакви свръхестествени способности. Берия обаче му казва: “Ако ти излезеш от сградата, ще те призная за ясновидец.” Дава инструкции на хората си да не го пускат навън без негово разрешение. След малко Берия вижда ясновидеца на пропуска. Как е успял да излезе, никой не може да каже. По всяка вероятност той е бил използван от Берия и Сталин, но за какво точно, това е дълбока държавна тайна. През април 1941 г. баба Ванга още не се е била преместила от Македония в България, когато Борис III води Хитлер при нея. Ванга казва на Хитлер: “Много си се разпрострял, ама ще дойде време да се свреш в черупка.” И точно така става. Като всеки диктатор той започва да си вярва като на Бог и пренебрегва предсказанията на ясновидците.
- Вярно ли е, че Гешев е имал пръст в атентата в храма “Св. Неделя” в София?
- Гешев е бил изключителен полицай. Бил е роден за ченге и е имал уникална памет. Казват, че идеята за атентата е негова, но не е вярно. Той е бил много хитър човек. Мразел е убийствата. Ликвидирал е партизаните с ума си.
- Как точно е бил кодиран архивът му?
- Знам, че Гешев е използвал стихотворения, всяко от които служи като ключ за дешифриране на написаното по-нататък в дневника му. Какъв точно е бил механизмът на шифъра, не мога да кажа. Заключвал се е в кабинета си в Дирекцията на полицията до “Лъвов мост” и е пишел първо на чернови. После е прехвърлял тези чернови в бележника си, като ги е шифрирал с други думи и със симпатично мастило, което прави написаното невидимо за непосветен в тайната човек. Само при специална светлина или при заливане с определен разтвор черновата се е разчитала. Тогава никой не е знаел за съществуването на симпатичното мастило. Проверил съм фактите в този дневник и всички събития съвпадат. С дневника си Гешев показва, че 100 процента е бил агент на Гестапо.
- Знаете ли как дневникът на Гешев попада в генерал Стоян Заимов?
- Да. Убийците на Гешев вземат всичките му вещи, които е носел със себе си. Носел е една платнена чанта с тоалетни принадлежности, а одеколонът му всъщност е бил симпатично мастило. Убийците на Гешев изпращат чантата на разузнавачите на новата власт след 9 септември 1944 г. Когато излиза от затвора, първата работа на генерал Стоян Заимов е да потърси Гешев, защото смята, че той е виновен за смъртта на баща му. Започва да рови насам-натам, но забравя, че хора като Тодор Живков например имат интерес Гешев да бъде премахнат, защото агентите на Гешев влизат в новата власт. Много са хората, които са искали смъртта на топполицая. За да затворят устата на генерал Заимов, те решават да му дадат намерените на Гешев вещи. Така в капака на чантата той открива зашит архива му. Първо намира само стихотворения, но му прави впечатление, че са писани през големи интервали. Минават години, докато разбере, че в празните страници всъщност е скрит текст и е шифрован. Когато го разшифрова, разбира, че Гешев няма нищо общо с арестуването и убийството на баща му.
- Когато е кодирал архива си, Гешев правел ли го е с идеята, че един ден ще бъде разкодиран от някой друг?
- Не. Той не е очаквал, че ще бъде убит. Мислел е, че ще живее 100 години. Гешев е подготвял архива си за изнасяне извън България. Интересно е, че го е писал с лявата си ръка, за да не бъде хванат по почерка. Взел е всички предохранителни мерки.
- Каква е съдбата на архива?
- Пази се някъде от близките на генерал Заимов.
- Доколко е достоверен един от слуховете, че Гешев всъщност не е бил убит, а е инсценирал смъртта си и се е скрил в чужбина?
- Ако беше избягал, този дневник щеше да бъде с него. Прогнозирам, че много късно ще излезе на бял свят истината как точно е бил убит Гешев. Много хора имат интерес да бъде митологизиран, но истината е, че е бил убит точно на 9 септември 1944 г. Явно след това враговете на Гешев пускат слуха, че е жив. Един го бил видял в Аржентина, друг в Турция, трети в Германия.
- Как е бил убит, знаете ли?
- Изглежда го примамват някъде около Пловдив и там е застрелян. Преди година във вашия вестник, без да знаете, излезе информация за убиеца на Гешев, без дори да разберете, че това е една находка. Но пак повтарям, много е рано да се огласява историята за убийството му. Гешев се е готвил да бяга при англичаните, американците или в най-лошия случай при руснаците. Но го усещат, че ще бяга и го примамват, за да го убият. Има нещо, което на мен не ми е ясно и до днес. Защо Ото Вагнер, шефът на Гешев, не му е помогнал да избяга?
- Говори се, че Тодор Живков също е бил агент на Гешев. Доколко е достоверна тази информация?
- Живков е бил доста противоречива личност. За да управлява толкова години, значи зад него е стояла доста мощна сила. Коя е тя, никой не знае. Ако не е била баба Ванга, Тодор Живков е щял да направи доста гафове.
- Била ли е агент на Държавна сигурност?
- Не, но ДС е покровителствала Ванга. Била е близка не само с Людмила Живкова, но и с целия партиен елит, който е ходел при нея.
- Има ли наследници Гешев?
- Няма деца, защото се е оженил късно, може би месеци, преди да бъде убит. Има обаче нещо много интересно. Малко преди да бъде убит, Гешев казва на един от своите хора: “Мои хора ще управляват България и след 50 години”. Пророчеството му се оказа вярно.

Едно интервю на Ивайла ИВАНОВА

ДОСИЕ
• Биографията на Никола Гешев е забулена в мистерия. Имал е две сестри, за които е полагал трогателни грижи. До последно остава ерген, въпреки че има дългогодишна приятелка. Бащината му къща на столичния булевард ^Христо Ботев^ е приютила Федерацията по шахмат.
• След 10 ноември плъзнаха слухове, че е бил на специализация в школа на НКВД. Събитието се датира някъде към средата на 30-те години на миналия век. Което говори, че в тази мълва може би има и частица истина, тъй като България възстановява дипломатическите си отношения със Съветска Русия през 1934г. Вероятно Гешев е трябвало да бъде внедрен, за да опознае отвътре методите на ЧК, да поддържа връзка със своите ^преподаватели^ и да научава от първа ръка кой от нашенските ^радикални елементи^ е съветски агент. Това обяснява и защо новата власт след 9 септември така упорито издирва суперполицая. Горчивата истина е, че повечето висши комунистически кадри не са били информатори на царската ^Обществена безопасност^, а вербувани от НКВД. Предполага се, че Гешев, който е координирал връзките на нашите служби за сигурност със съветските, е водел пазарлъци с техните чекисти кой заловен агент да бъде оставен жив, а кой - екзекутиран. Това впрочем е обичайна практика между тайните служби и досега.
• Официално Гешев се води екзекутиран, но слуховете за предполагаемото му бягство в Аржентина и Египет периодично се надигат в публичното пространство. Пръв след промените описа срещата си със сладкар в Александрия, който приличал като две капки вода на Гешев, покойният разузнавач в Турция, Аржентина и Ливан полк. Александър Александров. По-късно негови колеги от ^тихия фронт^ започнаха да си ^спомнят^ как са го издирвали из цялото земно кълбо и до 60-те години това е било едва ли не главен приоритет на българските разведки. Най-невероятната хипотеза гласи, че суперполицаят е бил отвлечен от руснаците и депортиран в СССР, където завършва живота си в лагер. Преди това, разбира се, е изпял цялата информация, с която е разполагал.
• Съдбата на прословутия му архив също е загадка с главно ^З^. Преди 10-ина години стана известно, че е имал къща /или по-скоро ведомствена вила/ в Княжево близо до руския женски старообредчески манастир. След 9 септември 1944г. ентусиасти с пагони преравят всяка педя от имота, но не намират нищо. Най-любопитното е, че в съседна вила се настанява току-що пристигналият от Москва Георги Димитров. Наблизо е била и резиденцията на НКВД-коменданта у нас, който пък обсебва ^дачата^ на лидера на руския белоемигрантски съюз РОВС полковник Осипов.