На 65 съм, а още никой мъж не ми е правил подарък!
Грета Ганчева е родена на 15 юли 1943 г., в Червен бряг. Актриса, певица, известна с култовия си шлагер "Тумбалалайка", първата жена на легендарния Емил Димитров, бивша съпруга на покойния актьор Васил Бъчваров и майка на журналистката Мила Кудрина - кореспондентка от Москва за bTV. В навечерието на 65-тия си рожден ден, дамата, кръстена на великата Грета Гарбо, се готви да празнува сама в гарсониерката си в Св. Влас, която има благодарение на бай Тошо.

- Как се чувствате почти на 65, г-жо Ганчева?
- Вече ме издадоха, че имам проблеми със сърцето и ходя в „Пирогов”. Но се чувствам добре, защото съм добър човек, не съм връзкарка и като дойдоха връзките, сдадох стола. Искам и една тайна да ви издам – на 65 години съм и не съм получавала подарък от мъж. Не броя, разбира се, цветя и някакви други боклуци, писма и поздравителни глупости.

- А през трите години с Емил Димитров?
- Дори и тогава. Бяхме толкова бедни, хонорарите ни бяха малки. Аз бях студентка, той – звезда. Но нямахме апартамент, живеехме с родителите му в "Лозенец". Ходех на участия, пеех, макар и втори курс, а като вземех някой хонорар, напълвах мрежите – тогава торбички нямаше – и в тия мрежи натъпквах домати, краставици и оставах без ръце, докато ги замъкна вкъщи.

- А как си купихте къщата в Княжево?
- Тя струваше навремето около 11 хиляди.

Емил даде повечето пари – 7 хиляди, а аз дадох 4.

Бях уважавана студентка и естрадна певица, а той – известен. С общи пари купихме къщата, но аз никога не съм живяла там.

- Емил ли е единствената ви любов?
- Аз безкрайно много обичах Емил, сега го обичам и ще го обичам до края на земния си живот! Когато той стана богат, нямаше човек, който да не е заграбил нещо от него. Той беше много ларж. Аз съм единственият човек, допрял се до него, който не му е взел, а му е дал!

- Какво му взе Васко Андреев?
- Това май никога не съм го казвала. Те имаха някакъв договор помежду си – че Васил го е създал и до края на живота си, дори и ако няма концерти и участия, Емил е длъжен да го гледа и издържа. Не знам дали имат писмен документ, но уговорка със сигурност имаха! Не съм се ровела в тези неща, не обичам да се навирам в непочтеността. Независимо от това Васил притискаше Емил – дали финансово, дали морално...

- А когато вие станахте богата?
- Когато бях на върха, пеех по всички правителствени концерти, играех в Народния театър, вече имах шлагер – „Тумбалалайка”, а това си беше нещо. Нищо, че получих някакви си 18 лв. за песента, а се продадоха милиони плочи.

- Каква е най-голямата добрина, която сте направили?
- Не, няма да я кажа, отнася се до

един човек, когото ненавиждам. Той се отплати на доброто ми с лошо.

С нищо. Това е най-отвратителният ми спомен. Иначе съм помагала на много хора – отваряла съм им очите как да си намерят квартири, намирах им работа. Като пеех „Балалайка” , музикантите ме наричаха Баба Тонка, защото благодарение на песента, печелеха пари. Може да не съм била най-великата певица, но сме ходели по турнета, заради мен, заради моето име. Извадила съм някои хора от черни списъци, щом като някой ми е станал приближен, автоматически му се изчистваше името. Но същите тези хора – нито един от тях ,

дори и тази партия, за която пеех, дори те не ми отговориха с добро!

- Как ще отпразнувате полукръглата годишнина?
- Сама. Много сама се чувствам. Детето ми ми липсва.

Майка ми е болна и трябва да я гледам.

- Ще отидете ли във вилата си в Св. Влас?
- Сигурно. Много приятно място е. Имам я

благодарение на бай Тошо – той ми даде гарсониера, аз я смених и си купих гарсониера на Св. Влас.

Винаги паля по една свещ за бай Тошо – за мен той е слънце.

- Има ли звезди в България? Или всички сега са певачки и актьорчета?
- Емил и Лили. Да си звезда значи, като те видят хората да се втурнат и да те хванат за гушата, да не ти дадат да дишаш. Това са тоталните звезди на България. Другите не са, за съжаление. Имала съм възможността да се допра до най-големите звезди на Народния – Апостол Карамитев, Мила Павлова, Спас Джонев и т.н.

- А сега има ли?
- Не. И ще ви кажа защо. Без да споменавам имена – навъдиха се едни интелектуалчета, които напълниха театъра с едни комедийни недоносчета и театърът западна. Там сега, изключая Сашо Морфов, може да се видят най-отвратителните неща. Ние нямаме дявол, в казана всеки сам се дърпа.

- Каква е Лили Иванова ?
- Аз много я обичам! Тя е много по-амбициозна от Емил, той беше много широкоскроен. Изразходваше творческа енергия – пишеше сам текстове. А Лили е велика изпълнителка. Преди две години на неин концерт в Руското посолство съм крещяла от кеф! Познавам я, заедно сме почнали, едно поколение сме.

- Но никой не знае точно на колко е години...
- Аз знам. Четири години е по-голяма от мен. Това няма никакво значение. Някой от великите тука хумористи, измисли „Баба Лили”. Не му прави чест – ще бъде забравен, а тя – не.

- Как живяхте с Васил Бъчваров?
- За това същество, казвам същество, а не човек, аз няма да говоря!

- Много сте крайна! За Емил – върха, за другите – нищо!
- Неее. Имала съм много готини връзки, но нищо като това с Емил! А за Васил няма какво да кажа.

- Споделете ни някоя женска тайна за красота?
- Тъй като съм безпарична, няма много такива. 137 лв. ми е пенсията. За мен красотата на една жена е ген. Външните фактори не са важни. И майка ми, която е на 84, младее, и дъщеря ми е на 30, а я мислят за 20-годишна.

- Вие дори грим не носите!
- Не обичам грим, червило. В театъра, 33 години бях на сцената, бях бомбардирана от прах. Сега съм алергична към такива мазила. Но си слагам косица, удължавам я, особено за снимки. Скоро стреснах по телефона един журналист, че съм без коса и не искам да ме снимат. Не че нямам коса, просто удължената коса ме прави по-ефектна.

- Бихте ли си направили пластична операция?
- Не, не съм по тая част.

- Харесва ли ви силиконът на Лили?
- Не знаех, че има!

- Очевидно е – сложи си в устата. Вие бихте ли си сложили?
- В никакъв случай! Пък и ние нямаме пари! Аз помня как 1997 г. пях в Ленинград, аз пък - Санкт Петербург, и един шофьор ме пита как са българските звезди. И аз му викам – „Зле, много зле.” Нищо нямаше по магазините, бяхме бедни. А той ми обяснява как в руските вестници пишело само как техните звезди си купили, кой вила, кой самолет, кой 15 коли. И аз си мисля, „Боже, за к’во става дума!” Колко мислите, че и Лили ще вземе за участие? 6, 7 хиляди. В Русия са истински звезди – почва се от 500 хиляди, до милиони може да се стигне!

- Коя ви е любимата песен?
- Нямам, нищо любимо нямам. С Емил много обичахме Азнавур, „Мама” – все плачех на тази песен. Всички песни на Емил и на Лили ги обичам.

- Какви чувства изпитвате към Мариета, другата съпруга на попкраля? Какъв човек е тя?
- Не знам. В последните години станахме приятелки. Тя беше голяма красавица, беше едно от момичетата, които обикаляха концертите. Не е била с лошо поведение. Васил Андреев направи цялата работа. Той смяташе, че до Емил трябва да седи някоя неземна красавица. И намери Мариета. Като хората са млади, изпитват злоба, завист, ревност. Не съм им завиждала обаче. Не бях такава. Като ми кажеха, че двамата живеели като Рокфелер, отговарях „Кой е пък тоя Рокфелер?”

- А на вас завиждаха ли ви?
- Естествено.

Казваха ми, че магии ми правели.

Аз съм хулиган – тичам в чист коридор, може да е последният коридор, но аз си тичам в него, сама и така искам да бъде!

Едно интервю на Боряна Каменова