Бащата и синът на проф. Раданов също се обесили?
“Страх ме е, заплашиха ме! Моля ви, не ме питайте нищо!”. Така само преди месец проф. Стойчо Раданов изплака пред репортер, потърсил го за коментар по случаите “Белнейски” и “Чората”. Миналият петък най-известният и най-скандалният патоанатом, който с работата си разплиташе сложни случаи и решаваше човешки съдби, вече беше мъртъв...

Според съобщението за смъртта на проф. Стойчо Раданов той е увиснал на въжето между 4.30 и 5 часа сутринта в петък. Последният човек, който го е видял, е неговата съпруга Андроника, която е била нощна смяна. Тя се прибира, изпива приспивателно и заспива дълбоко. На сутринта Андроника получава обаждане, че мъжът й е мъртъв. Първоначално тя смята, че това е следствие на двата микроинфаркта, които е претърпял. Научавайки за самоубийството, разстроената жена не може да повярва, че това е истина. По същия начин реагират и в Съдебна медицина. Служителите там не намират сили да разпорят тялото на професора, който е преподавал на всички. Това налага лично шефът на съдебната медицина доцент Станислав Христов да извърши аутопсията на своя преподавател и близък приятел. Заключението му е, че смъртта е настъпила вследствие на обесване. Това обаче

не изключва някой да е нахлузил въжето на шията на професора.

Според Христов по главата на проф. Раданов е имало едно кръвонасядане с размери два на три сантиметра, както и синини. “Показателен е фактът, че професорът не е оставил предсмъртно писмо. Това може да ни наведе на мисълта за насилствена смърт”, предположи колегата му. Аутопсиращият медик обаче скри от журналистите дали е имало намерени упойващи вещества в кръвта на мъртвия Стойчо Раданов.
Професионално направеният възел на въжето, което е било преметнато върху катерушката, както и особеният начин, по който е трябвало да се нахлузи на шията и да се пристегне, почти изключват варианта самообесване, коментират опитни криминалисти. Те разкриват, че под катерушката не е имало камък, пейка или стол, който професорът да ритне, за да ускори процеса.

Огледът потвърждава, че му е било помогнато.

От полицията вече не крият, че разследват и вероятността за убийство.
Колеги и приятели на мъртвия Раданов твърдят, че в последно време той е бил под голямо напрежение – най вече във връзка с нашумялата повторна експертиза по делото „Белнейски”. Убедеността им е, че

Раданов е стигнал опасно близо до извършителите

на двойното убийство и това му е коствало живота.
Заради експертизата на професора заместник-главният прокурор Камен Ситнилски нареди поредната ексхумация на труповете на убитите момичета след над две години престой в гроба. Раданов не се поколеба да обори резултатите на предишната експертиза и посочи някои основни грешки като невзети проби, грешно становище за удушването на едното момиче и много други.
Неговото категорично мнение беше, че Христина и Росица са загинали при катастрофа, а тази версия, както е известно в Пазарджишко, насочва опасно разследването към влиятелни хора в града.

Ралица Хаджисотирова


ВСИЧКИ МЪЖЕ В СЕМЕЙСТВОТО СЕ САМОУБИЛИ!
Страшни семейни драми крие именитата фамилия Раданови, разкриват техни познати. Синът на професорът се самоуби като студент по медицина преди 30-ина години, когато беше едва на 24", разказаха съседи. Сред тях се говори, че и бащата на Стойчо Раданов си е отишъл по същия начин, увисвайки на въжето.
Според комшии съпругата на професора Андроника пък имала психични проблеми и това тормозело Стойчо. Той търсел всякакви начини да се справи с болестта, грижел се за съпругата си, давал й нужните медикаменти. "Беше затормозен психически", твърдят комшиите на професора.